Кога ќе пукне воденикот, тоа е знак дека породувањето е блиску! Дури 80 отсто од жените ќе почнат да се породуваат во рок од 12 часа по пукањето на воденикот.

Бебето во стомакот се развива и расте во кеса исполнета со плодова вода. Кога ќе дојде време бебето да дојде на свет, кесата пука и истекува течност, што се нарекува пукање на воденикот. Иако воденикот на повеќето трудници пука за време на породувањето, тоа може да се случи и пред почетокот на породувањето.

Како што се приближува вашиот термин за породување, грижата за пукањето на воденикот може да стане работа со полно работно време. Веројатно замислувате паника, врескање и брзање во болница со амбулантно возило. За среќа, пукањето на воденикот најверојатно нема да изгледа како холивудски филм.

– Пукањето на воденикот обично е помалку драматично отколку што мислат луѓето – објаснува Џојс Готсфелд, гинеколог од Денвер.

Зошто пука воденикот?

– Во текот на бременоста бебето расте во внатрешноста на матката и се наоѓа во кеса исполнета со плодова вода – објаснува д-р Илана Реслер, репродуктивен ендокринолог во „Илуме Фертилити“ во Норвалк, Конектикат. Оваа амнионска течност ја регулира температурата на матката и му помага на фетусот да се развие.

Во одреден момент пред раѓањето, мембраните на амнионската кеса ќе пукнат и течноста ќе излезе од вагината. Оваа „руптура на мембраната“ најчесто се нарекува пукање на воденикот. И покрај вообичаените заблуди, само околу 15 отсто до 20 отсто од жените доживуваат пукање на воденикот пред породувањето.

Како да препознаете дека ви пукнал воденикот?

Со оглед на широкиот опсег на искуства кога станува збор за пукање на воденикот, на многу жени може да им биде тешко да кажат дали им пукнал. Во продолжение издвојуваме неколку сигурни знаци.

1. Истекувањето на течноста не може да се контролира

Кога ќе ви пукне воденикот, може да почувствувате истекување на плодовата вода или само бавно истекување. Количината зависи од тоа дали имате мала или голема пукнатина.

Ако амнионската кеса пукне под главата на бебето, тогаш течноста се акумулирала и ќе истече надвор. Но, ако руптурата се случи повисоко во матката, течноста ќе мора да истече помеѓу кесичката и слузницата на матката, така што протокот нема да биде толку силен. Во сите случаи, сепак, протокот на течност не може да се контролира и може да очекувате околу 2 до 3 чаши течност на крајот да се исцедат од амнионската кеса. Можете да го намалите нередот и влажноста со носење влошка (никогаш тампон) или со седење на чиста крпа.

2. Течноста е бистра и без мирис

Во принцип, амнионската течност е без мирис. Исто така, течноста е обично проѕирна или малку розова со ситни дамки од крв.

3. Чувствувате притисок или пукање

Многу жени чувствуваат благ притисок кога ќе им пукне воденикот, додека други чувствуваат пукање проследено со истекување. Ни едната ни другата ситуација не е болна.

Сепак, може да се зголемат фреквенцијата и интензитетот на контракциите откако ќе пукне воденикот.

4. Чувство како да истекува урина

Пукањето на воденикот може да се чувствува како уринарна инконтиненција, што е вообичаено во текот на третиот триместар од бременоста. Но, постојат разлики; урината има жолтеникава боја и мириса на амонијак, додека плодовата вода обично е без мирис. Ако сè уште не можете да препознаете дали се работи за плодова вода или урина, пробајте го ова: седнете неколку минути, а потоа станете. Ако течноста сè уште тече, ова е знак дека ви пукнал воденикот.

5. Течноста не е леплива и густа како исцедокот

Бремените жени, исто така, може да го помешаат пукањето на воденикот со исцедок (што може да се зголеми во волумен за време на бременоста), особено ако бавно тече. Додека амнионската течност и вагиналниот исцедок обично немаат мирис, вториот е генерално полеплив, погуст и може да изгледа како чиста или млечнобела слуз. Амнионската течност, од друга страна, обично е многу тенка и водена.

Извор912

X