Одењето во градинка е голем чекор и промена на животот на детето, но и на целото семејство. Децата почнуваат нов начин на живот, нови секојдневни рутини, нови пријатели, воспитувачки во градинка, храната е различна, ритамот на спиење…

Ние, родителите, ќе запознаеме некои нови луѓе, најчесто мајки кои ги носат децата во градинка, т.е. мајки чии деца одат во иста група со нашите. По некое време некои мајки може да се класифицираат во одредени групи, бидејќи тие одговараат на одредени модели на однесување. Ви прикажуваме пет типа мајки кои често ги среќаваме во градинка…

Пекарка

Уххх! Многу мајки пред неа вријат од завист. И тоа е така затоа што таа е опремена со нејзиното слатко тајно оружје во секое време и на секое место: фантастично вкусно парче колач или дури и торта. Без разлика дали станува збор за чоколадна торта, сочни мафини или повеќеслојна торта покриена со чоколаден прелив, таа едноставно го краде шоуто со своите креации. Заслужено. Имено, доброто тука е следново: дури и ако на почетокот нѐ потсетува на сопствената неспособност да готвиме, секогаш со себе носи вкусни колачи. Њам!

Мајка-хеликоптер

Овој тип мајка им е познат на сите, воспитувачите се плашат од неа, а внимателните родители често ја разбираат. Тоа е мајка која кружи околу своите деца како хеликоптер и сака да ги заштити од сите опасности на овој свет. Таа би сакала шлемовите и штитниците за колена да бидат задолжителни во градинка. Со голема мака ги носи децата во градинка и долго се задржува во ходникот покрај гардеробата. Можеби може некако да помогне… Кога станува збор за играње, образование и готвење, таа е верна на мотото: довербата е добра, контролата е подобра. Доброто кај неа: таа никогаш не дозволува да се сомневате колку силна може да биде мајчинската љубов.

Забрзана мајка

Најмногу гледате прашина зад неа. Имено, таа прашина што се кренала кога таа поминала во брзање. Затоа што колку брзо стигнала во градинка, толку брзо повторно заминала. Здраво, воспитувачки, здраво, дете, здраво на сите други! Боја на коса, облека, специјалитети? Никој никогаш не го забележал тоа. Зафатената жена има многу густ распоред и треба да биде ефикасна. Добрата работа кај неа е: воспитувачите не се вклучени во долги разговори и можат побрзо да ја завршат работата.

Мајка што доцни

Големиот метеж на главниот пат, кучето има проблеми со гастроинтестиналниот тракт, а мачката не сакала да влезе во автомобилот – очигледно сето ова се случува почесто со мајката која доцни. За жал, поради тоа, просветните работници често работат прекувремено. Доброто кај неа: ако и самите доцните, не е толку важно. Неточните го победуваат секое доцнење.

Мајка што постојано се буни

Играчките не се доволно „кул“, собите не се уредени по фенг шуи, храната содржи премногу глутен… Оваа мајка би сакала сѐ да биде поинаку во градинката и со задоволство го споделува мислењето со другите, за жал, за просветните работници. Добрата работа за неа: таа исто така ја отвора устата кога другите не се осмелуваат. И се сеќаваме од моментите на училиште – некако на секоја група ѝ треба некој таков, нели?

Извор912

X