Некои луѓе се потпираат на романтичните врски за да ја исполнат личната цел која подразбира да се чувствуваат целосни и исполнети. Освен тоа, повеќето од нас сонуваат за „совршени“ врски, иако тоа е невозможно. Не треба да очекуваме нашите партнери или врски да бидат совршени. Целта е да ги прифатиме недостатоците на оние што ги сакаме. Сепак, дури и во најсреќните врски понекогаш се случуваат конфликти, но тоа е нормално, тврдат терапевтите Харвил Хендрикс и Хелен Ла Кели.

– Ако постојано се расправаме или живееме заедно во тишина, зошто да не раскинеме? Иако истражувањата ги поддржуваат економските, емоционалните и физичките здравствени аспекти на посветеното партнерство и негативните последици од разводот врз партнерите и нивните деца, истражувањето изгледа бесмислено кога страдаме – велат терапевтите.

Конфликтот е нормален во секоја врска

Кога ќе дојде до расправија, нашиот ум сака моментално ослободување од она што сметаме дека ни предизвикува болка.

– Стануваме убедени дека нашите партнери ни предизвикуваат голема вознемиреност и несреќа. Чувствуваме дека разводот ќе нѐ ослободи од болката и ќе ни даде мотив да се грижиме за себе – додаваат тие.

Сепак, тие повторуваат дека конфликтот е нормален дел од секоја врска. Меѓутоа, она што е важно е како реагираме на тој конфликт и како се обидуваме да го решиме. Значи, многу е важно да се прифати тој факт, велат Хендрикс и Ла Кели. Тие заклучуваат дека паровите што ја прифатиле оваа вистина се 98 отсто посреќни од другите.

Извор912

X