Да се ​​биде мајка е многу напорна и предизвикувачка задача. Иако мајчинството не доаѓа со правила, учењето од сопствените грешки е вообичаен феномен кога воспитуваме дете. Мајките често се наоѓаат под лупа на општеството, особено ако ги балансираат мајчинските обврски со оние од работата или некоја друга област од животот. Исто така, критиките од околината дополнително ги обесхрабруваат.

Мајките често се грижат дали ја вршат својата работа како што треба или дали би можеле да бидат малку подобри. Како што објаснуваат психолозите, наводно постои една карактеристика што е заедничка за речиси сите добри мајки.

Се работи за сочувството. Експертите тврдат дека мајките што се сочувствителни и секогаш подготвени да го слушаат своето дете докажано се најдобри мајки, а еве и зошто.

Познат е фактот дека на секое дете му треба некој да го слуша, особено кога има одреден проблем што го мачи. Мајка која не е склона кон осудување, туку секогаш ги разбира проблемите на своето дете, полесно ќе му помогне да ги преброди тешките моменти и да прерасне во среќен и успешен возрасен човек.

Извор912

X