Во денешниот модерен и брз свет, каде што често се соочуваме со низа одговорности и одвлекувања, понекогаш ги занемаруваме предизвиците и проблемите во врската. Како резултат на тоа, често ја кажуваме реченицата „Не грижи се, сè ќе решиме“ како брз лек. Сепак, психологот Џефри Бернштајн тврди дека оваа реченица може да биде меч со две острици во партнерството, без разлика дали е романтична или некоја друга врска.

-Иако често е наменета да охрабри и да даде надеж во тешки времиња, редовната употреба на оваа реченица може да ја уништи довербата и да ги уништи партнерствата – објаснил тој.

Дал три примери за тоа како оваа реченица може негативно да влијае врз односите.

Лажно уверување

-Кога проблемите во врската се влошуваат бидејќи една личност не презема конкретни чекори за да најде решение, тоа води до сомнеж и фрустрација, што на крајот ја уништува врската – објаснил Бернштајн.

Недостиг на одговорност

-Кога во врската се избегнува сериозен разговор за проблемите и премногу се употребува реченицата „Не грижи се, сè ќе решиме“, тоа може негативно да се одрази врз таа врска – вели психологот.

-Така, наместо партнерите директно да се соочат со проблемите и да преземат одговорност за изнаоѓање решенија, тие се потпираат на празни ветувања за решението, без активно вклучување во решавањето на проблемот. Ова може да ја уништи врската – додава Бернштајн.

Проблеми во комуникацијата

Бернштајн објаснува дека ако поопуштениот партнер постојано ја користи реченицата „Не грижи се, сè ќе решиме“, без да го реши проблемот, тоа може да доведе до расправии. Покрај тоа, тоа доведува и до напнатост, а сето тоа постепено може да ја уништи врската.

-Иако нудењето уверување и оптимизам е корисно во секое партнерство, еднакво е важно партнерите да ги поткрепат своите зборови со значајна акција и вистински напор за да се справат со предизвиците. Во спротивно, прекумерната употреба на реченицата постепено може да ги уништи довербата, комуникацијата и одговорноста, што на крајот доведува до влошување на односите – заклучил Бернштајн.

Извор912

X