Едно машко име доминира во Европа, а тоа е Ноа. Ова име е најпопуларно во Шведска, Велика Британија, Германија, Швајцарија, Белгија и во Холандија.

Други имиња кои се најпопуларни во Европа се Франц, Пол, Леонардо, Џек, Јаков, Франциско, Мартин, Габриел, Матео.

Две други имиња водат во повеќе од една земја: Јаков во Чешка, Норвешка и Словачка, додека Георги/Џорџ/Георгиос е најчесто во Грција и Бугарија.

Кога станува збор за женски имиња, името Марија се појавува како најпопуларно во повеќето европски земји, а најмногу во Бугарија, Кипар, Финска и Португалија. На овие земји може да се додадат и Грција и Романија со името Ана-Марија.

На второ место е името Ема, кое се појавува во Луксембург, Малта и Холандија, па Миа во три земји: Хрватска, Естонија и Швајцарија, и Софија во Латвија и Литванија.

Кога станува збор за Русија и Москва, името Софија се наоѓа на врвот на листата, додека најпопуларното име кај момчињата е Александар.

Топ-10 имиња на момчиња во Европа

 1. Лукас – 42
 2. Александар – 30
 3. Оливер/Оливиер – 23
 4. Мухамед -22
 5. Ноа – 21
 6. Елијас – 21
 7. Матео – 20
 8. Габриел – 18
 9. Даниел, Лијам, Бенџамин – 17
 10. Рајан, Мартин, Давид, Лео, Адам, Теодор, Виктор – 16

Топ-10 женски имиња во Европа

 1. Софија – 56
 2. Хана – 51
 3. Марија – 34
 4. Изабела -33
 5. Амелија – 30
 6. Јасмина – 29
 7. Ема – 27
 8. Емилија – 27
 9. Сара – 26
 10. Елизабет – 25

Извор912

X