Кои се најпопуларните имиња за бебиња во моментот?

Во продолжение можете да видите кои се најпопуларните 20 машки и женски имиња за 2023 година, според Управата за социјално осигурување на САД. Податоците се засноваат на апликации за картички за социјално осигурување.

Лијам не е само најпопуларното име за машко бебе во Америка во 2023 година (речиси 21.000 именувани бебиња), туку е најпопуларното име за машко бебе во Америка од 2017 година.

Најпопуларни имиња на момчиња а во Америка за 2023 година

 1. Лијам – 20.802
 2. Ное – 18.995
 3. Оливер – 14.741
 4. Џејмс – 11.670
 5. Илија – 11.452
 6. Матео – 11.229
 7. Теодор – 11.041
 8. Хенри – 10.941
 9. Лукас – 10.842
 10. Вилијам – 10.598
 11. Бенџамин – 10.172
 12. Леви – 9.347
 13. Себастијан – 8.865
 14. Џек – 8.683
 15. Езра – 8.437
 16. Мајкл – 8.383
 17. Даниел – 8.356
 18. Лав – 8.120
 19. Овен – 7.985
 20. Самоил – 7.973

Навраќајќи се на постарите записи, постои јасен нагорен тренд на популарноста на Лијам од 1992 година. Помеѓу 2008 и 2012 година, тој скокна од 75. на 6. место според популарноста. Како што се случува, масовно популарниот филм „Грабната“ (англ. Taken) беше објавен во истиот временски период – со ирскиот актер Лијам Нисон во главната улога.

Во меѓувреме, Ноа ја доби титулата за најпопуларното име во САД за момче помеѓу 2013 и 2016 година.

Најпопуларните имиња за девојчиња во Америка во 2023 година

За девојчињата, Оливија е најпопуларното име во Америка во 2023 година.

Ова се 20 најпопуларни имиња на женски бебиња во Америка во 2023 година.

 1. Оливија – 15.270
 2. Ема – 13.527
 3. Шарлот – 12.596
 4. Амелија – 12.311
 5. Софија – 11.944
 6. Миа – 11.359
 7. Изабела – 10.808
 8. Ава – 9.682
 9. Евелин – 9.082
 10. Луна – 7.811
 11. Харпер – 7.769
 12. Софија – 7.641
 13. Камила – 7.565
 14. Елеонор – 6.739
 15. Елизабета – 6.566
 16. Виолетова – 6.342
 17. Скарлет – 6.288
 18. Емили – 6.154
 19. Хејзел – 6.154
 20. Лили – 6.146

Оливија стана најпопуларно име кога во 2015 година популарниот британски бенд „Уан дајрекшн“ објави песна со наслов „Оливија“. Четири години подоцна Оливија стана најпопуларното име за девојчиња во Америка.

Извор912

X