Британскиот офталмолог Гилс Едмондс вели дека не е невообичаено децата да ги прикриваат проблемите со видот што можеби ги имаат.

Тој ги истакнува вообичаените однесувања што може да укажат на нивната борба. Ако вашето дете мижи со едното око како да бара закопано богатство, тоа е предзнак. Или ако забележите како ја наведнува главата до екстремни агли додека чита книга, тоа исто така може да биде знак дека вашето дете треба да оди кај лекар.

Важноста на очниот преглед

Едмондс спровел истражување кое покажало дека 35 отсто од 1.000 анкетирани родители на деца, на возраст од 6 до 15 години, се загрижени оти нивните деца се обидуваат да го прикријат својот слаб вид. Гилс вели: „Многу родители претпоставуваат дека нивното дете нема потреба од очен преглед бидејќи не покажува никакви знаци на проблеми со видот. Сепак, ова е далеку од вистината. Вашето дете треба да прави редовни очни прегледи уште од рана возраст. Со фактот дека повеќе од 80 проценти од нашите способности за учење, когнитивни и социјални способности се овозможени преку видот, ова е исклучително важно за севкупниот развој на вашето дете“, вели тој.

„Слабиот вид може да предизвика проблеми со учењето и однесувањето. Состојбите како што се страбизам и амблиопија (мрзливо око), може да се третираат поефикасно ако се дијагностицираат рано, што може да има значително влијание врз вашето дете. Тестот за вид не само што го проверува видот, туку може да открие и други основни здравствени состојби“, објаснува Едмондс.

Главните причини за загриженоста на родителите се тоа што нивното дете седи премногу блиску до телевизорот (48 проценти), држи книга премногу блиску до очите додека чита (45 проценти) и често се жали на главоболки (42 проценти). Сепак, 39 проценти признале дека ги занемариле овие знаци на однесување, 40 проценти велат дека никогаш не помислиле оти нивното дете има потреба од очила, 21 отсто признале дека никогаш не го однеле своето дете на очен преглед, а 97 отсто жалат што не ги забележале знаците порано.

Студијата, исто така, покажала дека просечната возраст на која родителот го носи своето дете на преглед првпат е – шестгодишна возраст – и покрај тоа што експертите препорачуваат децата да го направат првиот очен преглед на три и пол години.

Гилс Едмондс ги истакнува овие осум знаци кои укажуваат дека на вашето дете му требаат очила.

Триење на очите

Триењето на очите е знак за уморни очи на која било возраст. Ако забележите дека вашето дете ги трие очите додека гледа во некој предмет, тоа може да укажува на напрегање на очите, што може да биде резултат на проблеми со видот.

Проблем со читањето

Ако вашето дете чита под очекуваното ниво, ова може да биде знак за некои проблеми со видот. Децата што имаат проблеми со видот, исто така, можат да ја повторуваат истата реченица два пати или да користат прст за да ги водат очите. Држењето книги или уреди на далечина може да придонесе за долгорочно здравје на очите – држењето на овие предмети на далечина од зглобот до лактот е добар водич, бидејќи нивното држење премногу блиску може да биде проблематично.

Напрегање на очите

Понекогаш има физички знаци како напрегање на очите, затворање на едното око или држење на предметите премногу блиску или премногу далеку. Ако децата се напрегаат да ја видат таблата на училиште, тие исто така може да бидат фрустрирани што не можат да ја следат лекцијата. Сите овие работи може да укажуваат на проблеми со видот.

Главоболка

Вашето дете може да има повеќе главоболки, особено додека чита. Кога гледате предмет одблиску, мускулите во и околу вашите очи мора да работат понапорно за да се фокусираат. Со текот на времето, овие мускули можат да станат болни и уморни. Слично на тоа, продолженото криво гледање може да ги замори мускулите околу очите, што може да доведе до главоболки.

Навалување на главата

Ако вашето дете ја усовршило уметноста на наведнување на главата за да чита книга, ова е знак дека можеби крие проблеми со видот.

Седење премногу блиску до екранот

Ако вашето дете има навика да седи премногу блиску до телевизорот, ова може да биде знак дека тешко гледа детали. Седењето премногу блиску до екранот може да предизвика дополнително оптоварување на очите.

Често го затвора едното око со раката

Ако вашето дете често го затвора едното око додека извршува задачи, можеби тоа го прави за да го фаворизира своето посилно око, што укажува на проблем со видот.

Седи во првата клупа

Седењето во прва клупа во училницата за јасно да ја види таблата може да биде знак дека вашето дете се бори со видот.

Автор: Џои Дејвис

Извор912

X