По 25 години помагање на луѓето кои минуваат низ развод, научив какви се навистина ефектите од разводот врз децата и што всушност ваквите деца сакаат од своите родители.

Честопати посакував родителите да го согледаат тоа порано. Се прашував дали некои некогаш воопшто би го согледале. Некои од нив се толку повредени од емоционалната траума, што едноставно не можат да ја гледаат надвор од својата болка за да ја земат предвид туѓата.

Тоа може да биде појава во форма на анксиозност, стрес, лутина и ниска самодоверба за децата, која родителите ја пропуштаат, а може скапо да ги чини.

Ова се четирите основни работи што децата чии родители поминале низ развод ги сакаат од своите родители:

Децата од разведени родители сакаат тие да комуницираат

Тие сакаат нивните родители да можат да бидат на исто место во исто време без конфликт, избегнување или лутина. Сакаат нивните родители да можат да се среќаваат заедно со нивните наставници, да седат заедно на настани, да навиваат за нив од истото место, да се фотографираат со нив и заедно да ги слават нивните достигнувања.

Едно 18-годишно момче ми кажа дека неговиот најголем стрес во основно училиште било свирењето во училишниот концертен бенд. Отсекогаш се плашел од настапите затоа што неговите родители толку многу се мразеле, но сепак и двајцата се појавувале. Знаеше дека ќе дојдат и ќе седнат одвоено. Имаше болки во стомакот, му се гадеше и едноставно едвај чекаше да заврши концертот. Потоа, тој не знаеше кај кого прво да оди. Се чувствуваше одговорен за тоа како тие ќе се чувствуваат.

Се откажал од концертниот бенд во основно училиште, се откажал од фудбалот во средно училиште, а подоцна ја напуштил работата. Децата сакаат нивните родители да бидат тука за нив, а не еден против друг.

Сакаат нивните родители да комуницираат со почит

Тие сакаат нивните родители да бидат возрасни, да управуваат со емоциите и да се однесуваат одговорно. Овие деца сакаат нивните родители да престанат да се караат и да се критикуваат еден со друг пред нив. Сакаат нивните родители да бидат возрасни и нив да ги остават да бидат деца. Дали ова што го бараат од нивните родители е премногу? Родителите се најголемите учители на децата.

Една 14-годишна девојка сподели со мене дека многу се вознемирува кога слуша како нејзините родители се караат за неа. Таа вели дека кога се расправаат за неа, се чувствува како таа да е виновна. Исто така, рече дека нејзините родители поминуваат неколку недели без да комуницираат еден со друг и испраќаат пораки преку неа. Потоа, таа повторно се чувствува виновна што едниот или другиот е вознемирен. Понекогаш посакува нејзините разведени родители да почувствуваат како е да се биде во средината. Таа сака да се крие во својата соба, да не гледа никого и да јаде грицки што ги сокрила таму, за да се обиде да се чувствува подобро. Развила и нарушување во исхраната и има постојани проблеми со самодовербата.

Ефектите од разводот врз децата често се сериозни, а последиците траат до зрелоста.

Сакаат нивните родители да соработуваат во заедничкото родителство

Тие сакаат нивните најдобри интереси да бидат во фокусот. Ако во домот имало нездрава, несреќна врска со висок конфликт додека родителите биле во брак, верувајте дека децата го поддржуваат разводот.

Тие НЕ сакаат нивните родители да останат заедно заради нив. Сакаат да останат главен приоритет во одвоениот живот на нивните родители. Често родителите им кажуваат на своите деца дека тие се нивниот приоритет број еден, но нивните постапки не го поддржуваат тоа тврдење. Ова може да предизвика децата да се чувствуваат несигурни и несакани.

Едно 9-годишно момче ми кажа дека чувствувало оти мора да се крие кога мајка му му се јавувала или му праќала пораки додека било со својот татко. Таа само сакала да знае како поминал неговиот фудбалски натпревар, а неговиот татко реагирал со лутина, викајќи и обвинувајќи ја дека му го краде времето. Момчето не разбирало зошто нејзиниот интерес за неговиот живот е толку вознемирувачки за неговиот татко. Момчето престана да одговара на повиците и пораките на мајка му, па почна да се дружи со погрешна група деца.

Врската на родителот со бившиот партнер не е исто што и односот на детето со родителите. Наметнувањето правила значи дека еден ден може да има цена што ќе треба да се плати.

Децата сакаат нивните родители да се посветат на исцелување откако ќе поминат низ развод

Тие сакаат нивните родители да преземат одговорност за нивните животи. Толку многу се заглавуваат во својата болка или ја избегнуваат, што не се препуштаат на тагување. Само трчаат кон следното нешто, без да поминат низ процес на размислување и без да ги научат лекциите од тој период од нивниот живот.

Децата од разведени родители сакаат тие да разговараат со некого за нивните проблеми. Сакаат нивните родители да ја добијат потребната помош за да водат добро избалансиран, стабилен живот. Постојано се под влијание на расположенијата на нивните родители и нивните емоционални, социјални и финансиски борби. Децата сакаат да гледаат како нивните родители се смеат. Сакаат да играат, да се забавуваат и да создаваат спомени со нивните разведени родители кои ќе ги носат со себе во текот на нивниот живот.

Една млада девојка еднаш ми откри дека нејзината мајка била многу тажна откако нејзиниот татко се иселил. Таа рече дека секогаш кога ќе се јавела да ја праша за нејзиниот ден или да ѝ каже добра ноќ, мајка ѝ плачела. Таа со себе го носела товарот да биде родител и пријател на нејзината мајка, додека самата не побарала поддршка.

Децата сакаат здрави, среќни родители кои се грижат за себе и можат да се грижат и за нив.

Ефектите од разводот врз децата често се измешани.

Децата често се чувствуваат збунети и виновни за време на разделбата и разводот на нивните родители. Тоа е голема животна транзиција за секого и тие не се опремени и подготвени за да ги искусат промените и неизвесноста.

Кога разведените родители ќе се согласат да коегзистираат, да комуницираат, да соработуваат и ќе се обврзат да ги задржат најдобрите интереси на децата во својот фокус, на секоја средба и размена, тоа им покажува на децата дека навистина им се важни.

Тоа покажува дека разводот ја редефинира врската, но не ја завршува. Родителите имаат можност да создадат нешто ново и здраво за моделирање за нивните деца, кое подоцна ќе го носат со себе и во возрасниот живот наместо да го пакуваат својот багаж полн со вознемиреност, стрес, гнев и ниска самодоверба.

Разведените или разделените родители треба да си дозволат да закрепнат од скршеното срце и разочарувањето, да научат да управуваат со стресот и да ги регулираат своите емоции. Притоа, на тој начин, им даваат на децата ист капацитет за издржливост, среќа и поврзаност.

Автор: Ен Папајоти

Извор912

X