Времето за бањање е една од најдобрите можности за детето уште подобро да се поврзе со родителот, но и да се забавува. Сепак, педијатарот Томас Фелпс открива дека има и многу потенцијални ризици поврзани со бањањето на детето за кои секој родител треба да биде свесен.

„За бањањето на детето да биде безбедно и забавно и за вас и за него, клучот е да бидете присутни, подготвени и внимателни. Безбедноста доаѓа со поголемо ангажирање, а повеќето одвлекувачи на вниманието носат повеќе предизвици“, објаснува Фелпс, кој посочува неколку вообичаени грешки кои родителите често ги прават додека ги бањаат децата, несвесно изложувајќи го своето дете на голем ризик од повреда или давење.

Една од најчестите и најопасни работи што родителите ја прават додека го бањаат своето дете е да ја напуштат бањата и да го остават детето без надзор. Како што предупредува педијатарот, во овие случаи најчесто се случуваат повреди, а постои и голема опасност детето да се удави бидејќи само секунда невнимание е доволна за да се предизвика трагедија.

Исто така, Фелпс открива дека повеќето родители не ја проверуваат температурата на водата, што може да биде многу опасно.

„Секогаш проверувајте ја водата со лактот или зглобот бидејќи тие делови од телото се почувствителни на температурни промени отколку, на пример, прстите“, вели Фелпс. Покрај превисоката температура на водата, голема грешка е и да се бања дете во када која нема антилизгачка површина.

„Дното на кадата може да биде исклучително лизгаво за време на бањањето, што е многу опасно за мокрите деца. Всушност, малите деца постојано се движат и мрдаат и постои опасност да паднат, а во текот на бањањето често се лизгаат поради сапунот или шампонот“, објаснува педијатарот.

Извор912

X