Лесли и Тим Лох од Њујрок се преселиле во Минхен, Германија, каде што се родени нивните две деца. Тие споделуваат како изгледала грижата за децата, породилното отсуство и другите семејни ресурси.

Не е невообичаено да се очекува родителите да го напуштат градскиот живот за да направат простор за новороденче. Додека децата се мали, нивните работи може да заземаат многу простор! Плус, носењето новороденче во дом кој е малку потивок и помирен може да придонесе за полесно приспособување на родителството.

Лесли и Тим Лох решија да го направат токму тоа – на малку поекстремен начин. Двајцата живееле во Њујорк 10 години и се чувствувале подготвени да имаат деца. Тие бараа да живеат во различна средина и, исто така, беа желни да патуваат.

Така, кога Лесли беше бремена со нивното прво дете, Шарлот, тие се спакуваа и се преселија во Минхен, Германија.

Локацијата беше природен избор за нив двајца, особено за Тим. Работи како писател за голема компанија која има канцеларии низ светот, вклучително и една во Минхен, а учел германски кога бил на факултет. Додека бил на факултет, студирал во Инсбрук, Австрија, една година, а потоа работел во Берлин една година откако дипломирал, па веќе бил навикнат на јазикот и културата.

Додека Лесли беше помалку запознаена со германскиот јазик, таа работи како хонорарен писател, па знаеше дека може да работи секаде. Со поддршка од компанијата на Тим, тие го направија овој потег.

Во местото каде што живеат има патека каде што луѓето трчаат или возат велосипед, а недалеку има и река. Алпите се блиску, и тие не живеат директно во центарот на градот, така што иако имаат пристап до сите ресурси што ги нуди градот, нивниот живот е мирен и фокусиран на природата.

Сега, имаат уште едно дете, а тие се посреќни од кога било со нивната одлука да живеат во странство. Во продолжение Лесли го објаснува нејзиното искуство со одгледувањето деца во странство.

Грижа за децата и породилно отсуство во Германија

Во Германија родителското отсуство е централизирано. Како жители, и Лесли и Тим можеа да добијат бенефиции.

– Имаат различни опции од кои можете да изберете, па затоа избрав план каде што сè уште можам да работам неколку часа и да преземам некои хонорарни задачи додека го надополнувам мојот приход. Тим можеше да ја напушти работата речиси три месеци кога се роди Лукас – објаснува Лесли.

Лесли сега е дома со Лукас, кој ќе почне да оди во дневен престој кога ќе наполни 1 година, додека Шарлот е во дневен престој до 14 часот. Дневниот центар на Шарлот (наречен „Кита“ во Германија) е целосно германски и субвенциониран од владата, така што семејството плаќа само неколку стотици долари месечно.

– Има шест деца со двајца учители, па затоа е навистина голема грижата. Храната е органска – јадат кускус, равиоли и њоки – подобри оброци од моите – објаснува таа.

Иако постојат двојазични опции за дневен престој, потешко е да се влезе и Лесли имаше проблем да најде место.

Бременост и породување

Кога Лесли и Тим се преселиja во Германија, тие лесно наjдоа гинеколог преку осигурувањето. Им беше понуден избор помеѓу болница или клиника за породување. Кога Лесли се породи, нејзиниот лекар не можеше да стигне до болницата навреме, па ја породил друг лекар кој не зборувал многу англиски.

– Сепак, понекогаш постои универзален јазик, како на пример, кога треба да ти кажат да туркаш – вели Лесли. Додека била бремена со Лукас, барала часови за бременост на англиски. Нашла курс кој не само што ја подготвил за породувањето, туку и ѝ овозможил да запознае пријатели. Втората бременост на Лесли имаше свои предизвици: мораше да лежи в кревет последните шест недели.

– Беше тешко затоа што немавме пошироко семејство околу нас кое би ни помогнало. За среќа, имав неверојатни пријатели од курсот, кои дојдоа да му помогнат на мојот сопруг бидејќи мораше да работи – раскажува Лесли.

Постпородилни ресурси

Раѓањето бебе доаѓа со безброј прашања на кои треба да се одговори. – За среќа, сите околу мене беа сочувствителни и се обидуваа да зборуваат полека, особено затоа што моите хормони беа разбранувани и бев во странска земја. Голема придобивка во земјата е тоа што обезбедува медицинска сестра-акушерка која доаѓа да ги провери мајките по породувањето.

– Таа доаѓа неколку пати во текот на првиот месец за да го провери вашето физичко здравје, да ви помогне со доењето и да го провери бебето ако има жолтица. Постпородилната нега е навистина одлична – вели таа.

Медицинска нега

Педијатрите зборуваат англиски, а децата имаат сличен распоред за вакцини како во САД, со мали варијации за работи што се почести во Германија. Пристапот кон медицинската нега е всушност похолистичен отколку во САД. Лесли го повикала педијатарот кога на нејзината ќерка ѝ бил затнат носот и тој ѝ рекол: – Дали сте се обиделе да исечете кромид и да го ставите до нејзиниот кревет?

– Ја имаат сета врвна технологија, но преферираат природни лекови, а антибиотиците ги сведуваат на минимално ниво и како последно средство.

Идни планови

Иако не планираат да останат во Германија засекогаш, сега навистина им се допаѓа, па сакаат да останат барем уште неколку години, веројатно додека Шарлот не започне да оди во основно училиште. Плус, тие се преселија непосредно пред пандемијата, така што немаа шанса да патуваат колку што би сакале – голема цел на прво место да се преселат во странство дури и со две деца. Лесли е по потекло од Лос Анџелес, а Тим е од Конектикат, па изборот на место за преселување ќе биде нивната следна голема авантура.

Извор912

X