Оплодувањето е еден од најубавите процеси на светот бидејќи претставува почеток на создавање нов живот. Веруваме дека не ги знаете сите детали и како тоа во организмот навистина изгледа. Под оплодување се подразбира спојување на женската и машката гамета, каде што настанува зигот (оплодена јајце-клетка).

Излачените сперматозоиди одат кон грлото на матката со брзина од дури 15 километри на час. Кога ќе дојде до оплодувањето, јајце-клетката и сперматозоидот се соединуваат во зигот, кој потоа се дели и се формираат плацента и ембрион. На овие клетки потребни им се 4 дена да стигнат до матката, а потоа се интегрираат во ѕидот на матката. Во следните недели почнува „хранење“ на ембрионот и развивање на бебето.

Погледнете како тоа всушност изгледа:

Извор912

X