Вашите деца можат да учествуваат во секојдневните задолженија, како што е чистење на домот. Тоа се можности кога децата се учат на добри навики и воспитување, кои исто така имаат позитивно влијание врз нивниот развој.

Експертите веруваат дека околу третиот роденден детето почнува да гледа на своите родители кога станува збор за животот во домаќинството. Веќе забележува како се брише прашината, дека мама меси тесто за колачи, приготвува салата и слично. Еве како и кога да ги запознаете со домашните работи.

Периодот што децата го поминуваат во улога на мали помагачи на мама или тато е многу краток. Ако сега на детето му доделите задача, тоа ќе ја усвои и ќе се смири, ќе добие информација дека секој треба да направи нешто за домаќинството да функционира непречено.

На пример, можете да го научите каде да ги стави валканите садови што ќе ги носи од трпезариската маса до кујната. Овој совет е особено корисен во тимската работа. Родителскиот модел дејствува како дополнителен мотивациски стимул.

Првите навики што се потребни на училиште се стекнуваат дома, а подоцна – детето кое е навикнато да ги извршува своите обврски дома ќе има помали тешкотии со обврските на училиште. На овој начин ќе сфати дека понекогаш мора да прави работи кои можеби не ги сака – ова подоцна ќе му помогне со домашните задачи, велат експертите.

Рутинските задачи, како средување на домот, може да бидат забавни ако им пристапите на тој начин: на пример, кажете им на децата да ги соберат сите работи во одредена боја или форма или воведете трик како „Колку играчки можеш да собереш додека броиш до десет“. Тоа им дава поттик на малите да прават работи што ќе им бидат важни кога ќе пораснат.

Корисно е и планирањето, па добро би било да седнете заедно и да ги наведете задачите што треба да се завршат и да ги распоредите така што ќе одговараат на секое дете, односно на нивната возраст. Децата треба постојано да се потсетуваат на нивните должности и обврски, дури и кога имаат осум или девет години. Треба да се научат дека секој мора да ги извршува секојдневните работи бидејќи е дел од семејството, но исто така нема да биде грешка ако понекогаш ги наградите за, на пример, чистење лисја или снег од автомобилот.

Ова се обврски што би можеле да ги извршуваат тригодишните деца: ставање облека за перење, чистење играчки, бришење прашина од мебел, миење зеленчук во мијалник, декорирање колачи. Можете да му дадете задача на мало дете на возраст над пет години да го испразни ѓубрето, да ги извади садовите од машината за миење садови, да ги наводнува растенијата, да ги сортира чорапите, да го нахрани миленичето, да го провери поштенското сандаче, да ја постави масата, да го намести креветот, да ги собере лисјата од дворот, помош за пазарење и слично.

Извор912

X