Во буџетот на град Белград за следната година ќе се обезбедат средства за важни одлуки кои првпат се спроведуваат во овој град, како што се бесплатни учебници за основците и средношколците, бесплатни градинки, услуги за социјална заштита, поставување 101 објект на комунална служба и воведување „белградска карта“ – изјави градоначалникот Александар Шапиќ на редовната прес-конференција.

„Буџетот за грижа за луѓето“, како што го нарече првиот човек на главниот град, покажува грижа за луѓето бидејќи значително го олеснува секојдневниот живот на едно просечно белградско семејство.

Градоначалникот Шапиќ најави дека од 1 септември сите основци и средношколци во Белград ќе имаат бесплатни учебници.

– Градот Белград одлучи да обезбеди пари за сите белградски студенти и со тоа да ги растовари буџетите на своите сограѓани. Обезбедени се и средства за бесплатни градинки за сите белградски деца. Сметаме дека ова е исклучително важна работа која суштински ќе им помогне на родителите на децата од предучилишна возраст, бидејќи одговорна градска администрација треба да се грижи за своите граѓани – рече Шапиќ.

Тој најави и воведување на „белградската картичка“ која ќе им овозможи многу поволности на граѓаните на Белград.

– Кога имаме „белградска картичка“, нема да мораме да делиме ваучери од 6.000 динари за сите белградски деца, со чија распределба веќе почнавме во сите белградски училишта и градинки – посочи Шапиќ и ги објави ваучерите за следната година.

Градоначалникот рече и дека сите услуги за социјална заштита ќе станат бесплатни. Така отсега ќе бидат бесплатни дневните центри за деца со пречки во развојот, како и услугите на персоналните асистенти.

Извор912

X