Ако сте љубител на корејски драми, можеби сте забележале колку од главните ликови се супер паметни – без разлика дали станува збор за работа, без разлика дали се академици. Многу од нив имаат и емпатична природа. Сега ова можеби звучи измислено и премногу добро за да биде вистинито, но исто така може да биде одраз на тоа како родителите ги воспитуваат своите деца во Кореја.

Клучната традиционална родителска тајна на Кореја е нунчи, која корејско-американската новинарка и авторка Еуни Хонг ја откри во нејзината неодамнешна книга „Моќта на нунчи: Корејската тајна за среќа и успех“.

Хонг го опишува нунчи како уметност на разбирање што мислат и чувствуваат луѓето. Еден вид читање на мислите на другите. Иако нунчи не е никаква супермоќ, сепак, усовршувањето на оваа вештина кај вашите деца може да ги направи поостри, попаметни и пољубезни.

Што точно значи нунчи?

Нунчи е вештина со која можете да почувствувате што мислат и што чувствуваат луѓето, а потоа соодветно да реагирате. Тоа е како да го слушате вашиот инстинкт на некој начин, но можеби не само случаен инстинкт, туку разбирање на луѓето и околностите.

Нунчи грубо се преведува како „мерка на очите“, така што се работи за вашата способност брзо да ја „прочитате“ и процените ситуацијата. Се фокусира на разбирање на колективот, а не само на конкретни поединци.

Хонг објаснува дека во традиционалното корејско родителство подучувањето на нунчи е исто толку важно и основно како „Гледај на двете страни пред да ја преминеш улицата“ и „Не удирај ја сестра ти“. Родителите почнуваат да ги учат своите деца на оваа вештина уште на тригодишна возраст.

Како нунчи може да му помогне на вашето дете?

Нунчи го учи вашето дете да биде свесно за своите постапки и последиците од тие постапки. Обично родителите им простуваат на децата за грешките направени „случајно“. Меѓутоа, корејскиот родителски стил на нунчи се обидува да го направи детето толку свесно да ги анализира ситуациите, што повеќе нема да биде игнорирано, особено за сопственото однесување кон другите. На некој начин, нунчи може да се сфати како емоционална интелигенција.

Друга важна точка е тоа што не го прави вашето дете премногу чувствително или покорно. Нунчи му дозволува на вашето дете да биде повнимателно на она што се случува околу него, но сепак му овозможува да се грижи за себе и за своите чувства. Децата стануваат доволно паметни за да разберат што да кажат, кога да кажат и колку да кажат.

Паметното дете лесно може да се помеша со лукаво. Сепак, Хонг сподели дека корејските родители всадуваат нунчи со тоа што прво ги поучуваат своите деца на оваа клучна лекција: „Не се врти сѐ околу тебе“.

Тоа го учи вашето дете да ја сфати реалноста на другите луѓе без да се фокусира на сопствената корист или загуба. Ќе воспитувате сочувствително дете кое разбира дека има работи поважни од неговите лични интереси.

Детето кое не е свесно за последиците од сопствените постапки и зборови врз другите луѓе, веројатно ќе биде изгубено во животот, особено на долг рок, вели Хонг. Од друга страна, добро усовршените и брзи нунчи може да му помогнат на вашето дете да порасне за да го избере вистинскиот партнер во животот, вистинскиот вид на социјален круг, да се истакне на работа и да се заштити од оние што му штетат.

Извор912

X