Секоја трудница има слушнато за прееклампсија и знае дека тоа е причината, поради што е важно да се контролира крвниот притисок во текот на бременоста за тој да не стане премногу висок. Сега, нов тест нуди нова надеж.

Многу жени не знаат за прееклампсија додека не забременат. Ова не е особено вообичаена ситуација, па затоа не е тешко да не слушнете за тоа додека не сте заинтересирани. Сепак, прееклампсијата е состојба која погодува од 2 до 8 отсто од трудниците, а најмногу трудниците дознаваат за тоа во текот на бременоста, па затоа е важно да се внимава на знаците што може да укажуваат на опасна прееклампсија.

Прееклампсијата се карактеризира со покачен крвен притисок и протеини во урината, а состојбата обично се развива по 20 недели од бременоста. Иако прееклампсијата обично може да се контролира, понекогаш може да се развие во целосна еклампсија или HELLP синдром, поради што прееклампсијата може да биде опасна за живот и за мајката и за бебето.

Иако не постои начин да се утврди дали бремената жена е изложена на ризик од прееклампсија, се чини дека постои надеж: новиот тест на крвта може да го процени ризикот од состојбата во раните недели од бременоста, многу пред повеќето трудници да покажат симптоми.

– Овој тест е дизајниран да помогне да се идентификуваат луѓето кои се изложени на зголемен ризик од развој на прееклампсија пред 34. недела од бременоста – рече д-р Ејприл Блич, раководител на одделот за акушерство и гинекологија на Медицинскиот факултет Бурнет.

– Тоа може да се направи во рана бременост, од 11. до 14. недела. Ова не е нов тест и сè уште не е препорачан од медицинската организација, но постои одреден оптимизам дека овој тест може да има улога во превенцијата и лекувањето на прееклампсијата – додава докторката.

Иако сè уште нема доволно информации и податоци врз основа на кои овој тест би им се препорачал на сите бремени жени, експертите се согласуваат дека тоа секако бара дополнителни истражувања, а тестот би можел да се вклучи во редовната клиничка практика. Секако, ќе треба време за тој тест да стигне до нас.

Инаку, новиот тест е развиен од компанијата „Лабкорп“, а со него се тестираат знаци на прееклампсија во крвта на трудниците. Тестот е наменет за употреба во рана бременост, помеѓу 11. и 14. недела и може да покаже ризик од развој на прееклампсија до 34. недела од бременоста. Според соопштението на компанијата, овој тест е прв од ваков вид кој открива знаци на прееклампсија во раната бременост. Тестот работи врз основа на процена на ризикот со евалуација на четири биомаркери поврзани со ризикот од прееклампсија.

Биомаркерите се молекули кои се наоѓаат во крвта или телесните ткива кои се можни знаци на болест.

Ризици за прееклампсија

Постојат неколку фактори што можат да ги зголемат шансите бремената жена да развие прееклампсија за време на бременоста. Овие фактори се:

– Висок крвен притисок
– Дијабетес
– Болест на бубрезите
– Индекс на телесна маса што укажува на дебелина
– Неухранетост
– Висок крвен притисок во претходните бремености
– Историја на автоимуни нарушувања.

Извор912

X