Секој лек, вклучително и вакцините, може да предизвика несакани ефекти. Во повеќето случаи несаканите ефекти се мали, на пример, температура, главоболка или болка на местото на инјектирање.

Ретко несаканите ефекти од вакцините кај бебињата може да бидат посериозни, како што е алергиска реакција или напади. Ова се ретки несакани ефекти, а здравствените работници ги следат по вакцинацијата за да ги третираат доколку е потребно.

Како општо правило, вакцинациите за доенчињата се безбедна и витална компонента на доброто здравје на детето. Сепак, постојат одредени околности во кои може да биде неопходно да се прескокне или одложи вакцинацијата:

-ако бебето има треска, не треба да се вакцинира додека целосно не закрепне; сепак, безбедно е да се вакцинира дете со настинка
-ако бебето веќе имало алергиска реакција на вакцината, важно е да се побара стручна консултација со алерголог за да се утврди причината; ова може да помогне да се одреди кои вакцини се безбедни или небезбедни за употреба.

Секое бебе со треска или болест треба да биде прегледано од лекар пред да прими каква било вакцина.

Ризикот од сериозна штета поради вакцината е многу мал. За речиси сите деца, придобивките од вакцинацијата се многу поголеми од можните несакани ефекти.

Повеќето бебиња се раѓаат со развиен имунолошки систем. Вакцинацијата гарантира дека бебето ќе има што е можно поголема заштита од болести и компликации на болести. Исто така, помага да се спречи ширењето на болеста од бебињата и децата на други луѓе.

Вакцините за деца се внимателно темпирани. Тие се даваат кога заштитата наследена од мајката избледува и имунолошкиот систем на детето е подготвен, но пред децата да дојдат во контакт со микробите кои предизвикуваат вистински инфекции, за да може да се создаде заштита.

Вообичаени несакани ефекти од вакцините кај бебињата

Несаканите ефекти по вакцинацијата на бебињата не се невообичаени. Повеќето не се толку сериозни и обично исчезнуваат сами, по ден или два. Тие најчесто вклучуваат:

-чувствителност, црвенило или оток на местото на инјектирање
-мала треска
-раздразливост
-плачење.

Доењето или хранењето со шише по инјекцијата може да помогне во смирувањето на нервозно бебе. Може да биде корисно да се става облога на местото на инјектирање неколку дена, за смирување на локалните симптоми.

Ретки несакани ефекти од вакцинацијата кај бебињата

За повеќето деца, шансата за сериозен несакан ефект од вакцината е многу помала од можноста за сериозна штета ако се заразат со некоја болест.

Сериозни реакции на вакцинација се ретки. Постои многу мал ризик од сериозна алергиска реакција на која било вакцина. Поради оваа причина, се препорачува да останете во клиниката или ординацијата некое време по вакцинацијата.

Анафилакса кај деца

Може да биде тешко да се препознае анафилакса кај бебињата кои се премногу мали за да ги опишат своите симптоми. Знаците на анафилакса кај малите деца може да вклучуваат:

-исип, црвенило и оток на лицето
-лигавење
-недостиг на контрола на мочниот меур и дебелото црево
-промени во однесувањето, како што е раздразливост
-плачење што не престанува
-ненадејна тишина или поспаност
-повраќање (вклучително и упорно повраќање).

Предупредете го докторот ако чекате по вакцинацијата и мислите дека вашето дете има знаци на алергиска реакција, или побарајте лекарска помош ако сте го напуштиле местото на вакцинација и мислите дека вашето дете има знаци на сериозна алергиска реакција.

Инвагинација (интусусцепција) – се однесува на вакцината против ротавирус

Ова е невообичаена форма на цревна опструкција каде што еден сегмент од цревата се лизга во друг, слично како делови од телескоп.

Постои многу мал ризик тоа да му се случи на бебето во првата недела по примањето на првата доза на вакцина против ротавирус. Ризикот е помал по втората доза на вакцината.

Бебето има напади на плачење, бледо е, станува многу раздразливо и поради болката ги влече нозете до стомакот.

Напад

Некои мали деца (особено на возраст од 1 до 3 години) се повеќе склони кон напади кога ќе доживеат висока температура (со инфекција или по вакцинација). Нападот обично трае околу 20 секунди, а многу ретко повеќе од две минути.

Следење несакани ефекти по вакцинацијата

Хрватската агенција за лекови и медицински производи (ХАЛМЕД) внимателно ги следи извештаите за несакани ефекти по вакцинацијата. Ова дополнително гарантира дека вакцината е безбедна и дека придобивките ги надминуваат познатите ризици.

Воспоставени системи за следење на безбедноста и предупредувањата на медицинските работници за невообичаени настани по вакцинацијата постојат на европско и национално ниво. Следењето на безбедноста на лековите и вакцините се врши преку првични клинички истражувања, а само кога ќе поминат ригорозни мерки, тие се пуштаат во промет, па сѐ уште се следат преку системот бидејќи несакан ефект на лекот или вакцината може да биде пријавен во секој момент.

Автор: Хрвоје Пиноза

Извор912

X