Сите луѓе имаат потреба да комуницираат, но начинот на кој го правиме тоа варира од место до место. Секоја култура има свои комуникациски особености што го прават нашето човечко семејство разновидно.

Не само што луѓето зборуваат илјадници јазици во светот, туку и ние се занимаваме со културно специфични стилови на зборување, обрасци на говор и говор на телото, од кои некои веднаш може да се идентификуваат.

Италијанците се познати по тоа што многу ги користат рацете кога зборуваат. Италијанските гестови со раце се разликуваат помеѓу Северна и Јужна Италија, но еден од најпрепознатливите се собраните прсти. Тоа е гест во кој врвовите на прстите и палецот се притиснати заедно и се насочени нагоре, често со повторени движења напред-назад или нагоре-надолу, понекогаш со една рака, а понекогаш и со двете. Заедно со нагласувањето одредени зборови, особено кога се зборува страсно, овој гест се користи за да се пренесе прашање со чувство на навреденост, огорченост или збунетост.

Виралното видео, првично споделено од @guiseppe_matilde на „Тик-ток“, прикажува девојче од предучилишна возраст како се впушта во страсен говор на непогрешлив италијански.

Според зборовите на италијанските говорници во коментарите, малото девојче пренесува приказна за тоа како некој негативно коментирал затоа што носела мини-здолниште.

Извор912

X