Бесот кај децата доаѓа во сите форми и интензитети. Тие може да вклучуваат спектакуларни експлозии на гнев, фрустрација и неорганизирано однесување, врескање, плачење, а понекогаш дури и удирање. Детето го покажува своето незадоволство веднаш, без воздржување и контрола, преку однесување: плачење, викање, врескање или удирање.

Што се изливите на бес (тантруми) и колку долго траат?

Тантрумите се чести кај децата на возраст од 1 до 3 години. Тоа е затоа што малите деца сѐ уште се во рана фаза на социјален, емоционален и јазичен развој. Не можат секогаш да ги пренесат своите потреби и чувства, што доведува до фрустрација. Така, нападите на бес се еден од начините на кои малите деца ги изразуваат и управуваат со своите чувства и се обидуваат да разберат што се случува околу нив. Постарите деца, исто така, може да имаат напади на бес. Ова може да биде затоа што тие сè уште не научиле безбедни начини да ги изразат или да управуваат со своите чувства.

И за малите и за постарите деца, постојат работи што можат да ги зголемат шансите за развој на тантрум:

Темперамент – ова влијае врз тоа колку брзо и силно децата реагираат на работи како што се фрустрирачки настани или промени во нивната околина. Децата што се почувствителни може полесно да се вознемират поради овие работи.

Стрес, глад, замор и прекумерна стимулација – тие може да им отежнат на децата да ги изразат и да управуваат со своите чувства и да останат смирени.

Ситуации со кои децата едноставно не можат да се справат – на пример, детето може да има проблем да се справи ако постаро дете му земе играчка.

Силни емоции – грижата, стравот, срамот и гневот можат да бидат премногу за децата.

Зошто децата имаат тантруми?

Тантрумите се израз на фрустрација на малото дете. Тие се предизвикани од ограничувања или гневот затоа што детето не може да направи/постигне нешто како што сака. Можеби детето има проблем да смисли нешто или да заврши некоја задача. Можеби на детето му недостигаат зборови за да ги изрази своите чувства. Фрустрацијата може да резултира со тантрум. Ако детето е уморно, гладно или се чувствува лошо, неговиот праг за фрустрација е веројатно помал и поверојатна е појава на тантрум.

Дали малите деца намерно имаат тантруми?

Малите деца не планираат да ги фрустрираат или засрамат своите родители. За повеќето деца, нападите на бес се начин на изразување на фрустрација. За постарите деца, нападите на бес може да бидат научено однесување. Ако ги наградувате нападите на бес со нешто што вашето дете го сака – нападите најверојатно ќе продолжат.

Како да ги смирите тантрумите?

Многу родители се прашуваат дали може да се спречат изливите на бес. Можеби нема безбеден начин да се спречат, но има многу работи што можете да ги направите за да поттикнете добро однесување дури и кај најмалите деца. Еве што да направите ако вашето дете има тантруми:

Бидете доследни – Воспоставете дневна рутина за вашето дете да знае што да очекува. Држете се до вашата рутина колку што е можно, вклучително и пред спиење.

Планирајте однапред – Вршете задачи кога вашето дете веројатно нема да биде гладно или уморно. Ако очекувате да чекате на ред, спакувајте мала играчка или ужина за да го задржите вашето дете зафатено.

Дозволете му на вашето дете да носи свои одлуки – За да му дадете на вашето дете чувство на контрола, дозволете му да избере. Дали сакаш да ја носиш црвената или сината блуза? Дали сакаш да јадеш јагоди или банани? Дали сакаш да прочиташ книга или да правиш кула од коцки?

Пофалете го доброто однесување – Понудете дополнително внимание кога вашето дете се однесува добро. Прегрнете го вашето дете или кажете му колку сте горди кога се однесува добро или ги следи упатствата.

Избегнувајте ситуации кои можат да предизвикаат излив на бес – Не давајте му на вашето дете играчки кои се премногу напредни за него. Ако вашето дете моли за играчки додека пазарувате, држете се подалеку од местата со такви искушенија. Ако вашето дете има испади во ресторан, изберете места што нудат брза услуга.

Кој е најдобриот одговор на изливите на гнев кај децата?

Кога детето има бес, најважно е да останете смирени. Ако одговорите со силен, лут глас, вашето дете може да го имитира вашето однесување. Викањето на детето, исто така, веројатно ќе ги влоши работите. Наместо тоа, обидете се да му го одвлечете вниманието. Книга, промена на локацијата или правење смешно „лице“ може да помогне.

Ако сте побарале од вашето дете да направи нешто против неговата волја, следете го нудејќи му да му помогнете. Ако сте побарале од вашето дете да не игра во одредена област, размислете да му покажете каде може да игра. Ако вашето дете удри некого или се обиде да побегне на улица, престанете со тоа однесување држејќи го додека не се смири. Кога вашето дете ќе се смири, смирено објаснете му ги вашите правила.

Ноќни тантруми

Понекогаш изливите на бес кај детето се предвидливи (особено кога е гладно, уморно или престимулирано), а понекогаш може да излезе од ведро небо. Иако не е можно да се предвиди секој излив на бес што ќе го има вашето дете, се чини дека многу деца доживуваат изливи на бес пред спиење, а потоа зборуваме за т.н. ноќен бес. Во продолжение дознајте зошто малите деца имаат напади на бес пред спиење, како да реагираат и кога да се грижите.

Зошто малите деца имаат изливи на гнев пред спиење?

Секое дете и семејна ситуација се уникатни, па затоа има безброј причини зошто детето може да се бори со гнев пред спиење. Покрај тоа, експертите наведуваат неколку вообичаени предизвикувачи на испади пред спиење, вклучувајќи:

– Вознемиреност од разделување што се јавува кога детето знае дека треба само да оди во својата соба;
– Недостиг на рутина или ненадејна транзиција кон спиење (особено од нешто забавно);
– Постарите браќа и сестри остануваат будни и прават нешто во кое помладото дете сака да учествува;
– ТВ или употреба на екран пред спиење.

Кога ви е потребна стручна помош?

Како што се подобрува самоконтролата на детето, изливите на бес треба да станат поретки. Повеќето деца почнуваат да имаат помалку напади на бес до четиригодишна возраст. Ако вашето дете си нанесува штета себеси или на другите, го задржува здивот за време на тантрум до онесвестување или има егзацербација на излив на бес по 4-годишна возраст, споделете ја вашата загриженост со докторот на вашето дете. Вашиот лекар може да ги разгледа физичките или менталните проблеми кои можат да придонесат за изливи на гнев.

Добрата вест…

– Не може да се негира дека тантрумите се еден од најтешките делови на родителството. Добрата вест е дека тие се нормален и здрав емотивен израз на малите деца – вели Џеси Боненкамп, лиценциран професионален советник кој обезбедува онлајн и мајчинско советување.

– Еден од одличните пристапи кон секој проблем е да се најде начин да се преиспита. Наместо да гледате на тантрумите како на целосно негативни искуства, обидете се да ги разберете како витален дел од тоа како вашето дете комуницира со вас – додава таа.

Извор912

X