Ако детето е немирно, во повеќето случаи цртаниот филм ќе го смири. Ако детето навистина не сака да јаде, често наоѓаме „решение“ во цртаните филмови и хранењето во исто време. Но, оваа форма на „мотивација“ може да биде контрапродуктивна на долг рок и во голема мера да влијае врз навиките во исхраната на детето.

Психологот Лаура Маркам верува дека хранењето додека гледате во кој било екран може да предизвика сериозни последици.
„Не дозволувајте децата да јадат пред екран затоа што на тој начин не се свесни за храната што ја консумираат и не обрнуваат внимание на сигналите на мозокот дека се сити“, објаснува Маркам и додава дека ова има најголемо влијание врз дебелината и доведува до сериозни нарушувања во исхраната.

Истражување спроведено во 2018 година открило директна врска помеѓу времето поминато пред екранот и нездравото однесување во исхраната кај малите деца. Според споменатата студија, времето поминато пред екранот било поврзано со помала потрошувачка на овошје и зеленчук и зголемен внес на нездрави грицки, како чипс, бисквити или чоколадо.

Автор: Сања Маташиќ

Извор912

X