Настинката (инфекција на горниот респираторен систем) е една од најчестите болести кај децата и возрасните. Секоја година повеќето деца ќе имаат најмалку 6-10 настинки. Децата што одат во градинка ќе имаат повеќе. Настинките обично се јавуваат поретко по 6-годишна возраст. Децата имаат поголема веројатност да настинат во текот на есента и зимата кога циркулираат респираторните вируси кои ја предизвикуваат.

Честите настинки кај децата – што се крие зад тоа?

Сите деца се изложени на ризик да настинат и имаат поголеми шанси да настинат од возрасните поради:

-послаб имунолошки систем: имунолошкиот систем на детето не е толку силен како на возрасен кога станува збор за борба против вирусите;
-зимска сезона: повеќето респираторни заболувања се јавуваат во текот на есента и зимата, кога децата се во затворени простории каде што има повеќе бактерии; влажноста паѓа во овој период, што го прави носниот простор посув и претставува поголем ризик од инфекција;
-училиште или градинка: настинките лесно се шират кога децата се во близок контакт;
-контакт рака-уста: децата најверојатно ќе ги допрат очите, носот или устата без да ги измијат рацете; тоа е најчестиот начин на пренесување на инфекцијата.

Настинки кај деца – пренос

Настинките се јавуваат кога вирусот се инфилтрира во мукозните мембрани на носот и грлото. Повеќе од 200 различни вируси можат да ги предизвикаат, но повеќето настинки се предизвикани од риновируси. За да настине, детето мора да стапи во контакт со некој што е заразен. Вирусот на настинка може да се шири:

По воздушен пат – кога лице со настинка кива или кашла, мали количини на вирусот може да одат во воздухот; ако детето го дише тој воздух, вирусот ќе се залепи на носната слузница и ќе започне инфекција.
Со директен контакт – тоа значи дека детето допира заразено лице; настинките лесно се шират меѓу децата; тоа е затоа што тие често ги допираат носот, устата и очите, а потоа допираат други луѓе или предмети; важно е да се знае дека вирусите може да се шират преку предмети, како што се играчките, кои некој ги допрел и ги заразил.

Симптоми на настинка кај децата

Симптомите на настинка започнуваат во рок од 1 до 3 дена откако детето било во контакт со вирусот на настинка. Ако се прашувате колку долго трае настинката кај децата, тоа е обично околу една недела, но може да трае и до две недели.

Симптомите може да бидат различни за секое дете. Настинката кај малите деца може да ги вклучи следниве симптоми:

-проблеми со спиењето
-немир
-затнат нос
-понекогаш повраќање и дијареја
-висока температура.

Постарите деца може да имаат:

-затнат нос или течење на носот
-воспалено грло
-кивање
-сува кашлица
-болка во мускули и коски
-главоболка
-треска
-морници
-воден исцедок од носот кој се згуснува и добива жолта или зелена боја
-замор.

Некои од компликациите што може да се појават ако детето настине:

-инфекции на увото
-синусни инфекции
-пневмонија
-инфекции на грлото.

Како да се лекува настинката кај децата?

Не постои специфичен лек за обичната настинка. Повеќето деца сами закрепнуваат. Кога станува збор за вирусни настинки кај децата, антибиотиците не дејствуваат против вирусните инфекции, па затоа не се ни препишуваат. Наместо тоа, третманот за настинки кај децата е насочен кон ублажување на симптомите додека болеста не помине. Можете да го направите ова за побрзо закрепнување кога децата ќе настинат:

-дајте му на вашето дете многу течности, како што се вода, раствори од електролити, сок од јаболко и топла супа; ова помага да се спречи губење на течности (дехидрација)
-погрижете се детето да се одмара
-ако носот на вашето дете е затнат, обидете се со спреј за нос
-држете го детето подалеку од чад од тутун; чадот ќе ја влоши иритацијата на носот и грлото
-користете симптоматски лекови кои се препорачливи за деца; постојат лекови во форма на сирупи или лижавчиња за смирување на кашлицата или за намалување на високата температура
-чувајте го детето дома додека не дојде до степен да нема температура 24 часа
-користете навлажнувач на воздух во детската соба навечер за да го олесните дишењето.

Размислете за посета на педијатар ако вашето дете има:

-температура од 38,5°C или повисока која не се спушта
-симптоми што траат повеќе од 10 дена
-тешкотии со дишењето.

Автор: д-р Хрвоје Пиноза

Извор912

X