Прашањата до психолозите и психотерапевтите може да ги испраќате на е-пошта: prasajpsiholog@deca.mk. Ве молиме прашањата пишувајте ги на кирилица. Нашето мото е: Кој прашува, дејствува! Кој си молчи, претпоставува!

ПРАШАЊЕ: Ќерка ми тргна во градинка на две години, одеше 5 месеци и супер ја прифати. Поради пандемијата, паузираше една година. Во меѓувреме доби братче, на кое не покажува љубомора и поголемиот дел од времето го поминуваше со мене и братчето. По една година пробавме да ја пуштиме во градинка и тоа беше страшно. Врескање, пиштење и плачење, да не можат да ја смират, а одлично е прифатена од сите деца и воспитувачки. Направи огромна одбивност кон градинката. Ѝ кажуваме дека и брат ѝ оди во градинка, ама залудно е. И во последно време ја забележувам дека не сака да седи со повеќе деца, на пр,. на лулашки ако има многу деца, сака да си оди дома, ако е едно-две или ако нема ни едно, ќе седи цел ден, што претходно не беше така. Како да постапиме за полесно да се приспособи и да почне да оди во градинка?

Прашува: читателка

ОДГОВОР: Драга мајка, целосно ја разбирам вашата загриженост за одбивноста на вашето девојче кон градинката и воедно морам да ве насочам на размислување дека нејзиното однесување е нормално, кога ќе се земе предвид целокупната ситуација околу пандемијава, поради која верувам дека сте промениле и други навики кај неа, а не само прекинот со градинката.

Ивана Велевска, лиценциран психолог

Исто така, тука е и доаѓањето на новиот член во семејството. Одлично е тоа што таа супер го прифатила, си играла со него и не покажала љубомора, но сепак не знам колку го разбрала фактот дека секогаш ќе растат заедно и дека повеќе не е единствена во семејството. Верувам дека и самите познавате возрасни лица кои негативно реагираат на промените во животот, па замислете колку ѝ е тешко на вашата малечка да ја смени својата дневна рутина… .од секојдневното седење дома со мама и братчето во секојдневно станување во одредено време. Многу е важно колку време ја подготвувавте откако одлучивте повторно да оди во градинка, дали воопшто стигнавте до моментот таа да се согласи. Не ве разбрав дали нејзиното братче навистина оди во градинка или тоа е само лага што ѝ ја кажувате. Доколку не оди, немојте да ја лажете бидејќи децата го чувствуваат тоа. Наместо тоа, заедно испратете ја во градинка, кажете ѝ дека многу ќе ви недостига и дека со нетрпение ќе чекате да се врати, но исто така зборувајте ѝ дека наставничката и другарчињата ја очекуваат и имаат изненадувања за неа. Доколку врескањето и плачењето се само додека да влезе во градинката, многу е важно да не се откажувате, бидејќи така само го одобрувате нејзиното однесување, а таа ќе сфати дека со плачење и врескање ќе го добие тоа што го сака и дека на крај ќе си оди дома.
Кога се враќа од градинка секогаш прашувајте ја како поминала и што правела, читајте со неа, направете заедно мал подарок за наставничката – цртеж, честитка, цветче од хартија за кое ќе каже дека сама го направила. Доколку не ви е проблем, можете да прошетате заедно и да ѝ купите некое парче нова облека, фустанче или барем стегачи и шноли за коса кои ќе ги носи во градинка, со цел да биде најубавото девојче во групата. На тој начин ќе помогнете да се изгради нејзината самодоверба.

Зборувајте секогаш позитивно за посетувањето на градинките, дури и со некој друг кога зборувате, спомнете дека е прекрасно тоа што, на пример, детето на вашата пријателка оди во градинка, доколку сте во можност, надвор од градинката нека се дружи со децата од нејзината група. Кога ќе се однесува добро, не заборавајте да ѝ се заблагодарите и да ѝ кажете колку ве направила среќна и горда мајка. Кажете ѝ дека исто така ќе бидете среќни доколку без проблем оди во градинка. Не ја споредувајте со други деца.
Често наградите се добро оружје за родителите, договорете се дека доколку е умна и оди во градинка, ќе ѝ дадете нешто што сама ќе го побара, но сепак бидете внимателни со ова за да не ѝ стане навика, па постојано нешто да бара и тоа да ѝ стане начин на секојдневно однесување. На пример, вие ќе кажете во кој случај ќе добие награда, и не заборавајте да го исполните ветувањето.

Секогаш игнорирајте го негативно однесување, а наградувајте ги или пофалувајте ги добрите постапки.
Пред да оди во градинка, прашајте ја кој сака да ја однесе, дали мама или тато. Ова додека се навикне, потоа ќе мора да се усогласи со вашето време и можности.
Што се однесува до тоа што преферира да биде сама или со помалку деца, а претходно не било така, повторно нè потсетува на фактот дека пандемијата си го направи своето и остави некои мали последици, кои не се непроменливи. Ќе ви треба само повеќе трпение и време, како и многу разговор со вашето девојче.

Фактот што сака да е сама укажува на тоа дека можеби не сака конкуренција, сака таа да биде во центар на вниманието, а очигледно тоа ѝ успева кога има помалку деца. Доаѓа лето, шетајте почесто, секако почитувајќи ги здравствените мерки, но не затварајте се дома. Верувам дека во текот на претходната година вашата малечка го прифатила седењето дома, иако и тогаш ѝ фалеле другарчињата од градинка. Можеби сега само се плаши повторно да оди во градинка и да се дружи со децата затоа што постои страв дека повторно ќе ги изгуби. Детскиот мозок размислува на поинаков начин отколку на возрасните, и затоа нека не ве чуди ваквото нејзино однесување, прифатете го и обидете се да ѝ помогнете повторно да успее да се дружи со сите деца како претходно, за што таа ќе ви биде многу благодарна. Бидете секогаш нејзина поддршка и заедно ќе успеете да надминете многу препреки.
Ве поздравувам и ви посакувам многу дружења и игри во летото што нè очекува.

Одговара: Ивана Велевска, лиценциран психолог, семеен и системски советник

е-пошта: ivana.blazevska22@gmail.com

Психолозите и психотерапевтите ги одговараат прашањата според редоследот на нивното испраќање, а одговорите ќе се објавуваат на Деца.мк. Одговорите имаат психоедукативна функција и ги насочуваат родителите кон посеопфатни насоки на решавање на состојбата што ги мачи. Се разбира, покомплексните прашања подразбираат покомплексен пристап.

Рубриката „Прашај психолог“ овозможува стручна поддршка од психолози и психотерапевти на родителите при справување и решавање одредени актуелни прашања од психолошка природа на нивните деца и е резултат на соработка помеѓу Деца.мк и „Психотерапика“ – здружение за психологија и психотерапија. На прашањата одговараат психолози и психотерапевти, членови и соработници на здружението, како и самостојни експерти, соработници на Деца.мк.912

X