Мирното време е важен дел од денот на секое дете и тоа не само заради одмор, туку и затоа што им помага емоционално да се ресетираат и повторно да се наполнат, што е неопходно за управување со емоциите и за решавање на фрустрациите. Одморот е неопходен за раст на телото, па затоа установите за деца од претшколска возраст инсистираат на дневно спиење, дури и кај поголемите деца. Но, преминот од вообичаени детски игри во мирно време не е едноставен – многу деца тешко се смируваат, а уште потешко заспиваат, така што добро е и клучно да се има дневен распоред, но и правилен избор на активности за смирување.

Можете, на пример, да направите сликовен распоред на активности. Појадок, облекување, играње надвор, одмор, време за креативни игри и слично. Можете да пишувате на слики од интернет, да фотографирате или да користите цртежи (кои детето само може да ги нацрта) за да го пополните распоредот. Децата добро реагираат на распореди на слики – веројатно сте ги забележале на ѕидовите на сите градинки и училишта. Распоредот на сликите им покажува на децата што може да очекуваат секој ден. Кога децата знаат дека доаѓа време за одмор, тоа им помага да се подготват.

На децата што не спијат исто така им треба мирно време. За нив одредете време на траење на одморот и инсистирајте да го почитуваат. Се разбира, тоа не значи дека ќе мора да лежи без да се помрдне, но нека се смири и нека ужива во тишина, а ние ви предлагаме неколку активности како да го исполните тоа време. Најважно, гледањето во мобилниот или во кој било друг екран, што вклучува и пуштање цртани филмови, не е опција.

Книгите се совршено тивки временски активности, дури и за децата што не знаат да читаат. Читањето и само гледањето на книгите помага во развивање на сите видови образовни вештини. Кога децата читаат иста книга повторно и повторно, тие учат предвидливост и рутина. Децата учат за скевенционирање и фантазија. Имајте голем куп од омилени книги и дозволете му на детето да ги чита во текот на одморот.

Коцките и сите други играчки со кои може нешто да се гради и создава им овозможуваат на децата моменти на мир и опуштање, иако всушност се вклучени во некоја активност. Задолжително да ви покажат што направиле – можете да организирате и изложби на нивните дела и слично.

Боењето исто така може да им помогне на децата да бидат креативни и опуштени истовремено.

Загатките се извонредни од различни причини: ги поттикнуваат децата на решавање проблеми, развиваат фина моторика, координација рака-око, вештини за планирање и фокусирање. А сето тоа во толку потребната тишина…

Извор

 912

X