Јелена Димитриевска, дефектолог

Јелена Димитриевска, дефектолог

jelena.gjinoska@hotmail.com

Повеќе од авторот


Даунов синдром – хромозомско нарушување предизвикано од екстра генетички материјал на 21. хромозом. Овие лица поседуваат широко, сплеснато лице, дебел јазик, мал нос и честопати имаат нарушена когнитивна способност и пречки во развојот. Медицински гледано, Даунов синдром се нарекува Трисомија 21.

Музиката може да биде моќна алатка за емоционален и физички развој кај децата. Создавањето музика нуди можности за подобрување на комуникацијата. Користењето музички инструменти може да биде и физички корисно, да ги подобри дишењето и фините моторички вештини. Музиката може да биде навистина трансформативна за секого, но особено за децата со Даунов синдром. Истражувањата откриле дека децата со попреченост добиваат тони придобивки од интеракција со музика. Ги подобрува меморијата, координацијата меѓу очите и рацете, когнитивните вештини, социјалниот развој и самодовербата.

Ритмичките вежби промовираат подобра координација и ја подобруваат контролата на мускулите: Ритмичката природа на музиката им дава на децата подобро разбирање за движењето на телото и времето. Повторување на задачите и работење на ритам им помага да ги подобрат своите моторички вештини, како и координација на рацете и очите. Ако на децата им е тешко да разберат говор или да кажат одредени зборови, музиката може да помогне. Таа ја подобрува нивната артикулација и ритам и им овозможува подобро да го разберат говорот на другите што е тешко разбирлив. Доброто држење на телото е исто така честа придобивка.

Пеење пред огледало: Децата со Даунов синдром понекогаш имаат проблеми со контролата на мускулите. Затоа често јазикот знае да им виси надвор од усната шуплина. Пеењето пред огледало им овозможува на децата да го поправат ова однесување. Седнете пред огледало со детето и погледнете го . Започнете да пеете. Детето може да пее со вас и да го користи огледалото за да копира како го користите јазикот кога пеете. Ова е лесен начин музиката да се користи како терапија. Активности како пеење пред огледало може да им помогне на децата со Даунов синдром да комуницираат подобро и полесно. Тие можат да работат на тоа како да создадат одредени звуци, без разлика дали се со инструменти или со нивниот глас и во голема мера го подобруваат нивниот говор.

Музичко движење: Вклучете музика и почнете да се движите за да ги поттикнете моторните движења. Децата со Даунов синдром се изложени на висок ризик од дебелина. Едноставни активности може да се вклучуваат во танцувањето на песна или фаќање топка на музика. Когнитивните вештини може да се зголемат со фрлање топка на музика.

Смирување и учење преку забава: Танцувајте со вашето дете на музика во која ужива. Охрабрете го вашето дете да слуша музика додека заспива. Музиката, исто така, може да помогне во регулирање на нервниот систем. Бавната, мека музика и звуците смируваат и можат да ја ублажат вознемиреноста, додека гласната музика алармира, што му помага на нервниот систем.

Меморија и учење: Вметнување лекции во песна е одличен начин да им се предадат на децата со попреченост важни информации. Ставете броеви, факти или букви низ музика и оставете го детето да пее заедно со вас. Можете да пеете за сè. Друг одличен начин е да користите слики со музика. Нека детето ги стави во ред како што оди песната сите слики кои се испечатени во рамките на тоа што се пее во песната. Оттука, музиката е прекрасен начин да се подобри меморијата и другите когнитивни способности кај децата со Даунов синдром.

Репродуцирајте своја музика: Вашето дете може да свири на музички инструмент, без оглед какви вештини поседува. Кога се многу млади со минимална контрола, можат да допрат тастатура или тапан како лесен начин да добијат некаква причина и последица. Ако можат да држат предмет в рака, можат да пробаат да удрат тапан со стапче. Ако детето има поголема умешност со своите раце и може да покажува со еден прст, можеме да го охрабриме да игра со вперен прст. Доколку е потребно, држете ги другите прсти за да го задржите слободниот показалец. Вежбајте да притискате копче на тастатурата со овој прст, да притискате на копчиња на музички играчки, да удирате гитара или да користите показалец за музички игри на таблет. Ако немаме инструменти дома, можеме да направиме наши сопствени предмети од секојдневието. Дрвена лажица и малку тенџериња наопаку може да станат тапан, а пластично шише со малку ориз во него прави одличен шејкер.

Музика за подобрување на дишењето: Некои деца со Даунов синдром имаат тешкотии со длабокото дишење бидејќи користат краток здив за да помогнат во контролата на телото. Затоа, дувањето е тешка активност за некои. Обидете се да ставите хармоника или друг дувачки инструмент во близина на устата на вашето дете, така што тоа ќе добие голема причина и последица од нивното дување и да е поттик за подолго вдишување и издишување. Дувањето низ сламка во вода со сапуница може да создаде многу меури и може да предизвика некои убави звуци – ако дуваат посилно, се појавуваат повеќе меурчиња. Ова може да биде одлично за зголемување на нивната сила за дишење.

Музиката ја подобрува комуникацијата и препознавањето на говорот, поттикнува социјална интеракција и развој, го подобрува препознавањето на говорот. Музиката е како суштински дел од сите нас: пулсот и ритамот се наоѓаат во срцевиот ритам, дишењето и движењето; мелодијата се создава во нашето смеење, плачење, врескање или пеење;

Познати музичари и поединци со Даунов синдром: Сујет Десаи – музичар кој може да свири неколку инструменти: бас, алто-саксофон, виолина, труба и пијано.
Емануел Бишип – светски познат виолинист.
Крис Бурк – фолк-пејач и американски актер.
Лук Зимерман – музичар, актер и атлетичар. Лук Зимерман ја добива наградата за исклучително застапување на Квинси onesонс во 2012 година.912

X