Повеќето девојки ги разбираат културните очекувања дека треба да бидат убави уште пред да научат да читаат или пишуваат. Истражувачите интервјуирале 170 деца на возраст од три до пет години за да откријат на која возраст децата почнуваат да се грижат за својот личен изглед. Студијата покажала дека девојчињата од предучилишна возраст му придаваат големо значење на изгледот и убавината, додека момчињата на иста возраст не го прават тоа.

-Девојчињата рекоа дека е важно да бидат убави – истакнала главната авторка на студијата, Меј Линг Халим.

Кога им бил претставен избор на облека и занимања, девојчињата избирале поубави парчиња и занимања поврзани со изгледот, како што е манекенството. Ова е во согласност со друга студија, која покажала дека девојчињата гравитираат кон играчки кои се фокусираат на изгледот.

-Ми се допаѓаат принцезите затоа што се убави – е изјавата на едно од интервјуираните девојчиња.

Наместо тоа, омилените играчки на момчињата се оние во форма на ликови од акциони анимирани филмови, како што е Спајдермен. Иако е откриено дека преокупацијата со изгледот започнува порано и е посилна кај девојчињата, претходните истражувања покажале дека речиси половина од момчињата на возраст од основно училиште не се задоволни со своето тело.

– Ако детето веќе е преплавено во овие родови стереотипи и телесни дисморфни идеали до својата петта година, само замислете што ќе размислува на петнаесет години. Градинката е особено критична, бидејќи тоа е период кога децата почнуваат силно да се идентификуваат со својот пол и имаат тенденција да формираат родови стереотипи врз основа на информациите што им се достапни – предупредила Халим.

-Бидејќи децата учат дека девојчињата се дефинираат според тоа како изгледаат, а момчињата според тоа што го прават, треба да ги промениме информациите што им ги испраќаме – нагласила таа.

Извор912

X