Бидејќи училишната година почна, сигурно сте се погрижиле вашите деца да имаат сè што им треба во текот на денот, вклучувајќи ги и нивните книги, материјали, кутии за ручек и други основни работи. Но, сигурно некогаш сте ја подигнале и нивната училишна чанта и сте помислиле: „Леле, зошто е толку тешка?“ Всушност, претешкиот ранец може да биде сериозна опасност за здравјето, како што вели д-р Рахул Шах, хирург за ‘рбет и врат.

Можеби не размислувате премногу за ранецот на вашето дете, но постои можност тоа да е потенцијална загриженост за безбедноста. Според статистичките податоци објавени од Комисијата за безбедност на потрошувачки производи на САД во 2021 година, годишно во просек 7.500 деца под 19 години биле лекувани во собите за итни случаи поради повреди поврзани со носење тежок ранец помеѓу 2017 и 2019 година. Еве како да ги задржите ‘рбетот и вратот на вашето дете во правилна положба, како и рамената.

Прашања поврзани со ранецот

„Ранецот што лошо се вклопува, што е премногу тежок, премногу често се носи или неправилно се носи, може да доведе до тоа нашите деца да имаат проблеми со држењето на телото, болки во вратот, рацете и грбот“, објаснува д-р Рахул Шах, сертифициран хирург за ‘рбет и врат. „Поради претешкиот ранец, грбот ќе почне да ја компензира дополнителната тежина и да создава стрес на ‘рбетниот столб, што може да доведе до привремена болка во грбот или до посериозна повреда“.

Што се однесува до тоа зошто толку многу деца завршуваат во итните служби со повреди поврзани со ранецот, Шах вели дека тоа се должи на нивните уникатни физиолошки промени благодарение на продолжениот период на раст во текот на училишната возраст.

„Како што растат децата, нивниот центар на гравитација може да се промени во нивните тела, а тоа е без ранци“, вели Шах, кој забележува дека додадената тежина на ранецот потоа „ги засилува местата на вртење на телото кога седат, стојат или се движат“.

И ако имате деца во средно училиште или колеџ, знаете колку се тешки тие книги и предмети, што доведува до повеќе проблеми, вели Шах.

„Како што се менуваат сите овие оптоварувања и точки на вртење, децата се принудени да го користат грбот за да ги балансираат овие оптоварувања.

Како вашето дете да биде безбедно

За среќа, можете да го заштитите здравјето на ‘рбетот на вашето дете едноставно со избирање ранец кој е потпорен и не премногу тежок, како и со уверување дека децата го носат правилно за рамномерно да ја распределат тежината. Како што вели Карен Џејкобс, национален портпарол на Американското здружение за окупациска терапија, ранците не треба да бидат потешки од 10% од нивната телесна тежина. Џејкобс препорача родителите лично да ги носат своите деца во продавница за да можат да ја почувствуваат големината и структурата на ранецот на нивното дете.

Шах вели дека вклопувањето и оптоварувањето се еднакво важни, објаснувајќи: „Големината на ранецот може да игра значајна улога – настојувајте да го собере ранецот на неколку сантиметри од половината и во границите на рамената“. Џејкобс забележува дека ранец кој добро се вклопува треба да формира правоаголник од рамената до половината, со добро обложен грб (делот што лежи на грбот на вашето дете). И двајцата експерти забележуваат дека и ремените треба да бидат добро обложени и постојано да се носат на двете рамена. Џејкобс забележува дека вкрстените чанти не се најдобрата опција, а торбите со тркала ја елиминираат дополнителната тежина (под услов вашето дете да ја менува раката што ја користи), но некои училишта не го дозволуваат тоа.

Суптилни знаци дека нешто е погрешно

Ранец кој не е добро поставен може да предизвика неколку физички заболувања, според Џејкобс, вклучувајќи болка, замор, црвенило, оток и непријатност. Се разбира, ако вашето дете се жали на болка, тоа е јасен знак дека нешто не е во ред.

Шах препорачува да внимавате на вашето дете кога ќе го стави на грб ранецот, бидејќи обично може да се забележат проблеми со рамнотежата – особено ако забележите дека брзо и често го вади. „Децата, исто така, имаат тенденција да најдат други начини како да ја симнат тежината на ранецот со тоа што нема да одат толку далеку со ранецот или ќе применат други суптилни маневри“, вели тој.

„Исто така, многу деца може значително да го променат своето држење и да се наведнат многу нанапред“. Тој препорачува да обрнат големо внимание на почетокот на учебната година додека почнуваат да го носат својот нов товар секој ден.

Џејкобс предлага редовно чистење на ранецот за да се елиминираат вишокот предмети.

„Во однос на тежината на ранецот, почнете со отстранување на сите несуштински предмети што потенцијално може да се чуваат во шкафче на училиште“, додава Шах. „Ако децата значително се наведнуваат напред – особено во карлицата – олеснете го товарот и видете дали нивното држење се подобрува. Подобрувањата во држењето на телото со отстранување на тежината, особено по неколку минути пешачење, ќе ви дадат идеја за најдобриот товар што детето може да го носи во неговиот ранец“.

Кога да се обратите на лекар

Ако некогаш не сте сигурни за безбедноста на ранецот на вашето малечко, Шах препорачува да се пријавите кај педијатарот.

Мускулно-скелетни експерти како ортопед или лекар по спортска медицина, исто така, можат да бидат корисни во спречување и лекување напредни проблеми. Вашето дете никогаш не треба да чувствува болка поради ранецот, но, за среќа, лесно и едноставно е да се откријат потенцијалните проблеми во самиот зачеток.

Автор: Ариел Тшинкел

Извор912

X