Астмата е најчестата долгорочна состојба кај децата во Обединетото Кралство, која влијае врз еден од 11 млади луѓе. Студија спроведена на повеќе од 67.000 жени била објавена во Журналот за алергија и клиничка имунологија.

Тежината на жените пред бременоста е земена како податок од нивните медицински досиеја или прашалници.


Додека три четвртини имале нормален индекс на телесна маса (БМИ), околу 7 проценти биле со прекумерна тежина пред зачнувањето, а речиси 2 процента биле дебели. Кај децата, 11 проценти имале астма пред тригодишна возраст. Повисок ризик од астма кај деца од дебели мајки, во споредба со оние од мајки со здрава тежина, бил утврден дури и откако беа земени предвид други важни фактори.

Тие вклучуваат дали мајките имале астма, која е поверојатно да ја пренесат на своите деца, како и дали пушеле за време на бременоста, што ја зголемува веројатноста за појава на астма кај децата, како и полот на нивните деца, бидејќи астмата е почеста кај момчињата во текот на детството.

Некои експерти сугерираат дека тоа може да биде затоа што жените со прекумерна тежина произведуваат повеќе од хормонот лептин, кој може да ги направи дишните патишта на нивното неродено бебе почувствителни. Коавторот на студијата, д-р Емико Ногучи од Универзитетот Цукуба, вели: „Овие наоди се важни бидејќи астмата често е доживотна состојба која може да го наруши секојдневниот живот“. Сепак, авторите истакнуваат дека студијата е спроведена во Јапонија, каде што прекумерната тежина е многу поретка отколку во Велика Британија.

Истражувачите, исто така, откриле дека детските алергии на кравјо млеко и јајца се поретки кај малите деца и бебињата родени од дебели мајки, а причината е нејасна. Студијата, сепак, не открила врска помеѓу тежината на мајката и егземата во детството.

За новите наоди, д-р Ногучи истакнува: „Жените треба да внимаваат на нивната тежина пред бременоста за да го намалат ризикот од многу состојби, а исто така би можеле да го намалат ризикот од астма кај своето дете.“

Автор: Викторија Ален

Извор912

X