… и да се одморат од лудиот домашен ритам, ако работата не им е физичка.

Слободан Јовиќ, директор на „recruiter.hr“, кој им помага на компаниите да го најдат најдобриот кадар за себе, со овие зборови го започнал својот пост на „Линкдин“. По професија психолог, во областа на човечките ресурси е повеќе од 14 години. Овој негов пост е наменет за компании на кои им порачува дека мајките се всушност одличен кадар.

Што тврди тој во својот пост?

Слободан вели дека мајките сакаат да се вратат во професионалната улога, особено по долгото породилно отсуство каде што биле исклучиво внесени во улогите на мајки и домаќинки. Се разбира, ги сакаат своите деца и баш затоа им треба добра причина да побегнат од домот, а работата е одлична причина, тврди тој.

Целиот пост можете да го погледнете подолу, а се истакнува заклучокот кој вели: „Значи, спротивно на мислењето на мнозинството, некои работодавци го знаат ова и се среќни ако имаат високообразована мајка со две деца во нивниот тим бидејќи знаат дека нејзината работа ќе биде повеќе од работа!“

Целиот пост прочитајте го овде:

И што велат мајките на тоа?

Оваа објава е многу популарна и има над 1.000 допаѓања и 80 коментари. Интересен е коментарот на мајката Марта, која рекла дека истото важи и за секоја високообразована и вработена мајка, без разлика дали се работи за едно или три деца. Слободан има уште поинтересен одговор на тоа, се согласува со констатацијата само што, како што вели, забележал дека мајките со едно дете имаат малку повеќе страв кога го напуштаат првото дете (кога одат на работа) од оние со поголемо искуство, односно со повеќе деца.

Ако мислевте дека повеќе деца се проблем за вашиот бизнис, ова е одлична порака која ќе ви пушти ветер во грб. Реакциите се главно многу позитивни, иако има и такви што велат дека работодавците навистина не ги ценат мајките. Од друга страна, има татковци кои го потврдуваат кажаното и мајки кои велат дека им било срам да кажат дека сакаат да одат на работа за да не бидат погрешно сфатени (како да не ги сакаат деца), но всушност тоа е дополнителна стимулација за нив да бидат и подобри мајки.

Како што вели мајката Ана во својот коментар, „Верувам дека мајчинството ми помогна да бидам поорганизиран и ултра мултитаскер!“

Извор912

X