Поради ситуацијата со Ковид-19 и жонглирањето меѓу работата и семејните одговорности, тековната пандемија предизвикува вознемиреност кај многу родители, а искуството на една мајка од Калифорнија резултира со судска постапка.

Дрисана Риос, мајка на две мали деца од Сан Диего, тврди дека била отпуштена затоа што нејзините деца биле гласни за време на конференциските повици додека таа работела од дома, па нејзините претпоставени биле уморни од тоа да се приспособуваат на нејзината ситуација.

Како и многумина што работат низ САД, и Риос морала да работи од дома и да се грижи за нејзините деца поради карантинот низ земјата. Таа работела како сметководител во компанијата „Ејч-ју-би интернешнл“ од август 2019 година. Во тужбата поднесена до Врховниот суд на округот Сан Диего, Риос тврди дека нејзиниот шеф бил фрустриран кога ги слушал децата додека таа работела со клиенти.

– Не можеме постојано да се приспособуваме на твојот распоред за работа. Не може да имаш повици со клиентите, а децата да бидат гласни. Ниту еден друг вработен во овој тим нема ваков проблем. Твојата улога значи дека треба да си присутна за нашите клиенти, така што треба да се погрижиш за твојата ситуација со децата – ѝ рекол нејзиниот шеф.

– Не знам што мислите под тоа: „Треба да се погрижиш за твојата ситуација со децата“. Сакате да ги заклучам в соба или нешто слично? Не можам да го направам тоа – му рекла таа, по што тој ѝ одговорил: – Снајди се.

Во инстаграм-пост Риос вели дека ѝ е доста од дискриминацијата од нејзиниот шеф, па проблемот го кажала во одделот за човечки ресурси.

– Работев деноноќно од дома додека ги гледав и моите две мали деца. Ги запазив сите рокови што ги побараа од мене, дури и нереалните – вели таа. Но, сепак, била отпуштена.

– Како една компанија што вели дека ги сфаќа вработените со мали деца и им дава флексибилно работно време за распоредот го прави токму спротивното со нивните постапки? Јас сум шокирана. Потрошив часови, солзи, пот, одложував да им дадам ужина на децата кога бараа бидејќи им бев потребна на шефовите за да завршам некоја работа веднаш – пишува таа.

Сега таа ја тужи компанијата за родова дискриминација, неправедно отпуштање и намерно нанесување емоционален стрес.

Портпаролот на „Ејч-ју-би интернешнл“ вели дека иако не може да коментира за оваа судска постапка, компанијата е горда што успешно префрлила 90 отсто од 12.000+ вработени на работа од дома за време на пандемијата.

Адвокатката на Риос, Дафне Делваукс, вели дека нејзиниот случај вклучува родова дискриминација затоа што менаџерот на Риос бил потолерантен кон вработен татко кој не добивал коментари за тоа дека неговите деца се дома.

– Ова е родова дискриминација. Дури и ако работодавецот генерално не ги дискриминира жените, сепак е незаконски да се дискриминираат одредени подгрупи жени (мајки). Тука, држејќи ја Риос на повисок стандард отколку татковците, компанијата ги дискриминирала жените. Оваа компанија ја казнува мајката затоа што има деца додека работи и тоа е олицетворение на пристрасност.

Кога Риос ја споделила вознемирувачката вест дека е отпуштена затоа што нејзините деца биле гласни за време на нејзиното работење од дома, многу родители ѝ дадоа поддршка.

– Читајќи го ова, крвта ми врие. Ми се смачи од начинот на кој се третираат нас, мајките. Биди силна и продолжи да се бориш! – напиша една читателка на објавата на Риос.

– Апсолутно бизарно. Се надевам дека ќе ја најдеш правдата што ја заслужуваш – искоментира друга.

Како што вели адвокатката на Риос, тужбата зазема став за сите мајки, велејќи: Повеќе не!

– Повеќе нема отпуштање на мајките, повеќе нема да се третираат полошо отколку мажите, повеќе нема да се срамат затоа што имаат деца, повеќе нема неосновани претпоставки дека тие се помалку посветени и помалку достапни, повеќе нема да не се почитуваат нивните деца, повеќе нема да се казнуваат мајките затоа што ја разоткриле незаконската дискриминација. Време е овие компании да прекинат со угнетувачкиот менаџмент што им овозможува да се извлечат толку долго време – вели Делваукс.

 

View this post on Instagram

 

| 28 days ago I finally had enough of the 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 that my boss was giving me for him not being okay with hearing my kids in the background on calls.|😭😡😖💔 . He wanted me to figure out a way to keep the kids quiet 😣. I went to Human Resources with proof of what was going for the last 3 months and 7 days later AFTER that 𝗜 𝗴𝗼𝘁 𝗳𝗶𝗿𝗲𝗱!!!! 😭 They told me that I should be happy that the outcome to my career there could have been worse. I’m crying as I type this…😭 I was told I had a bright future. That I was doing very well in my position! 💔💔💔😭💔😭 .
The last 3 months I have worked around the clock from home while watching my two toddlers😭. I have met all the deadlines they have asked me for, even the unrealistic ones. The situation that I had endured the last 3 months is beyond stressful😭. How does a company that says that they understand and will work around the schedule of parents do the complete opposite with their actions? 😭 I’m devastated. I have poured hours, tears, sweats, delayed giving my child a snack when he wanted one because my boss needed me to do something right away. And what did I get in return? 𝗙𝗜𝗥𝗘𝗗!!! 😭😭😭😭😭 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭 .
They can keep the 𝗵𝘂𝘀𝗵 money they offered to not bring this up🚫🛑✋! No working mother should be discriminated against , especially during these times for not being able to keep my 𝟭 𝘆𝗲𝗮𝗿 𝗼𝗹𝗱 𝗾𝘂𝗶𝗲𝘁 for a business call 😡For not being able to turn something around in 5 minutes when my baby wants a snack😡. We are in tough times right now. This situation would have been temporary. None of my clients had issues with my kids in the background. 𝗜’𝗺 𝗴𝗼𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗳𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗺𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝗵𝗮𝘀 𝗴𝗼𝗻𝗲 𝘁𝗵𝗿𝗼𝘂𝗴𝗵 𝘁𝗵𝗶𝘀 ! 𝗜𝘁’𝘀 𝗻𝗼𝘁 𝗼𝗸𝗮𝘆!!!💪. IT’S NOT OKAY to have to feel that your boss is making you pick your work over your kids during these times!!!𝗜𝘁’𝘀 𝗡𝗢𝗧 𝗢𝗞𝗔𝗬!!! #justice

A post shared by Hi, I’m 𝗗𝗿𝗶𝘀| 𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗖𝗮𝗹𝗶 𝗠𝗼𝗺 (@moderncalimom) on

Извор912

X