Многу мајки се обиделе да опишат што значи мајчинството, но новинарката Колин Темпл, мајка на три девојчиња, опишува што за неа значи овој животен пресврт.

За моето бебе,

Кога бев трудна со тебе и ти растеше во мене… твоето срце беше во мене. Моето срце беше песна за твојот живот во развој. Но, кога дојде на овој свет, се чини дека срцето ми излезе со тебе. Кога гледам во твоите очи, се гледам себеси, твојот татко, ја гледам најголемата љубов во нашите животи.

Ова чувство на екстремна, надмоќна љубов не го почувствував само дента кога се роди. Го чувствувам и гледам секој ден. Го гледам кога ме гледаш со уморните очи, знаејќи дека единственото место на кое сакаш да одмориш се мајчините раце. Го чувствувам тоа кога одиме заедно и твојата рака посегнува по мојата; твоите дебели прстиња испреплетени со моите.

Го гледам тоа кога знам дека правиш нешто што ме прави горда кога велиш: „Мама, види го ова! Види ме, мама! Зар не е ова одлично?“ Го чувствувам тоа кога ми велиш дека ме сакаш повеќе од ѕвездите и планетите заедно. Го гледам и чувствувам тоа цело време, на многу начини… затоа што го имаш целото мое срце.

Го имаш целото моето срце кога одам на работа и сме одделени дел од денот. Кога некому му верувам дека ќе те чувам. Некои денови поминуваат толку брзо, додека други цел ден ми си на памет – во текот на состанокот, во текот на пишување е-пораки, давање задачи. И се прашувам дали сега си среќна, дали јадеш доволно, дали ти недостигам како што ми недостигаш ти мене.

Го имаш моето срце кога одам кон автомобилот откако ќе те оставам на училиште. Кога твоите наставници внимаваат на тебе и кога те учат некои работи наместо мене. Кога учиш за пријателствата и важните чувства, без мене. Кога работиш на тоа да станеш независна од мене, додека јас работам на тоа да се чувствувам удобно со малку независност од тебе.

Го имаш моето срце додека секој ден сè повеќе стануваш ти. Додека се обидуваш да сфатиш што правиш и што не ти се допаѓа, во што си добра и што не е за тебе. Се обидуваш да се дефинираш себеси, а јас се обидувам да ти дадам простор потребен за да го направиш тоа.

Ќе го имаш моето срце засекогаш, не станува збор за позајмување само оваа година, кога сум ти толку потребна. Ќе биде твое остатокот од нашиот живот. Дури и кога ќе остариш и ќе се преселиш во нова куќа, нашите срца ќе бидат поврзани.

Ќе го земеш моето срце со себе кога ќе одиш на факултет

Кога ќе ги избираш предметите што сакаш да ги учиш и луѓето со кои сакаш да излегуваш. Ќе го чувствуваш моето срце дури и ако си километри оддалечена. Се надевам дека најмногу ќе го чувствуваш кога ќе ти недостига домот или кога ќе ти биде потребна храброст за да ја направиш вистинската работа.

Ќе го однесеш моето срце на авантури. На патувања со пријателите или патувања во странство. Кога ќе бараш одговори или кога се надеваш на насока. Се надевам дека победата ќе те води долго време откако ќе ја напуштиш мојата утроба, кога си изгубена или сама или треба да ја почувствуваш мојата присутност дури и ако не сме физички заедно. Ќе го земеш моето срце со себе кога ќе се преселиш во голем град или во друга држава или можеби само улица понатаму. Кога ќе создаваш дом и ќе градиш сопствено семејство. Се надевам дека ќе го чувствуваш моето срце во тие ѕидови и во животите на луѓето со кои си одлучила да ги исполниш.

Ти го дадов моето срце бидејќи тоа е должност на мајчинството. Но и затоа што за мене беше толку природно.

Додека моето срце чука за да ми го одржува мојот живот, чука и за тебе. Да ти ја покажам мојата љубов, да ти ја докажам мојата посветеност, да знаеш дека секогаш ќе бидам тука. Можеш нешто да ми ветиш душо?

Го имаш моето срце. Затоа те молам да бидеш нежна кон него. Ти си моето срце. Затоа те молам да се грижиш за него.

Едвард Естлин Камингс еднаш напишал: „Го носам твоето срце со себе (го носам во моето срце), никогаш не сум без него (каде и да одам, одиш и ти драга моја).

Бидејќи ми ја даде честа да го почувствувам мајчинството, овој однос ги поврза нашите срца засекогаш. Секогаш ќе бидам со тебе, а ти секогаш ќе бидеш со мене – без оглед на тоа колку сме стари и оддалечени. Без оглед на тоа што животот ќе ни приреди и колку тежок може да биде – и двете можеме да најдеме утеха во сознанието дека нашето срце секогаш ќе биде едно. Ти си единствена што знае како звучи моето срце внатре, а јас сум единствена што знае како да го носи твоето.

Автор: Колин Темпл912

X