Логопедот Моира на нејзиниот профил на Тик-ток предупреди на низа вообичаени грешки кои родителите често ги прават кога разговараат со своите деца, а кои ги спречуваат да зборуваат. Најпрво апелира до родителите да не вршат притисок врз своите деца.

– Немојте постојано да му кажувате на детето „кажи го ова, кажи го тоа“. На тој начин го зголемувате притисокот и малку е веројатно дека детето ќе го каже зборот што го барате – вели таа и ги советува родителите да се обидат да го користат посакуваниот збор во нивниот секојдневен јазик наместо да ги принудуваат децата да го кажат зборот што постојано го повторуваат.

Второто нешто што им го предлага на родителите е да не зборуваат како бебиња.

– Немојте намерно погрешно да ги артикулирате гласовите за да звучите како мало дете. Ова не придонесува за способноста на детето да учи зборови и звуци соодветни на возраста – вели таа.

На крајот вели дека родителите треба да престанат да повторуваат само еден збор што детето го кажува.

– Кога родителите ќе му одговорат на бебето со ист збор, разговорот завршува, што значи дека интеракцијата е завршена и детето не учи нови зборови. Кога детето ќе каже збор, проширете ја вербализацијата во целосна фраза со позначајни зборови. Применувајте ги овие три совети доследно и гледајте како јазикот на вашето мало дете брзо се развива – заклучи таа.

@rooted.in.language Toddler not saying many words?? This may be why❗️? #rootedinlanguage #talkingtips #toddlertalkingtips #speechtherapy #speechdelay #speechdelaytoddler #parenting #parentingtips #gentleparenting #raisingtoddlers #toddlertalking #slptips #languagedevelopment #languagedevelopmentinyoungchildren #languagedevelopmentbabies #babytalk #babytalking #firstwords #speechpathology ♬ original sound – RootedinLanguage

Извор912

X