Стомачниот вирус и труењето со храна често се предизвикани од бактериски инфекции или вируси, а најчест е норовирусот. Резултирачкото воспаление се нарекува вирусен гастроентеритис, а симптомите вклучуваат:

гадење;
повраќање;
дијареја;
гасови;
подуеност.

Симптомите обично се појавуваат брзо, во рок од 1 до 3 дена.

Вообичаените препораки за третман вклучуваат пиење многу течности, одмор и следење рестриктивна диета (банани, ориз, тост) – но додавањето активен јаглен може да помогне побрзо да се ослободите од бактериите.

Што е активен јаглен?

Активниот јаглен е фин, црн прав направен од различни материјали на база на јаглерод, како што се бамбус, дрво или лушпи од кокос. Овие материјали се разградуваат со согорување на неверојатно висока температура и потоа се комбинираат со кислород, што ги прави „активирани“.

Домородните народи во Северна Америка, како и во Египет, со векови ги користеле неговите антигабични и антибактериски својства.

Процесот на активен јаглен создава милиони ситни пори на површината, што го прави неверојатно впивачки, и така функционира во вашиот стомак. Во суштина ги апсорбира токсините и штетните бактерии, спречувајќи ги да се апсорбираат од цревната слузница.

Зошто треба да се земе активен јаглен?

Лекарите често користат активен јаглен за лекување одредени случаи на труење или предозирање со лекови, но може да се користи и за стомачни заболувања кои предизвикуваат гадење и повраќање.

Теоријата е дека активниот јаглен може да ги апсорбира бактериите одговорни за предизвикување на стомачниот вирус (на ист начин што се користи за апсорпција на отрови). Бидејќи процесот на активен јаглен го прави ултраапсорбирачки, тој е потенцијално еден од најефикасните начини да се ослободи телото од штетните токсини. Може да имате и вирус кој може да предизвика ист тип стомачни тегоби и може да помогне при симптомите.

Активниот јаглен дури се смета за поефикасен од гастричната лаважа кај затруените пациенти поради неговата неверојатна способност да апсорбира различни видови токсини.

Главните причини за дијареја обично се токсините или бактериска инфекција, слично на она што ги предизвикува повеќето стомачни вируси. Бидејќи активниот јаглен е особено добар во привлекување и елиминирање на штетните токсини и бактерии, едно истражување покажува дека тој е ефикасен третман за дијареја со извонредно малку несакани ефекти во споредба со другите третмани.

Како се консумира?

Ако вашите симптоми се влошат, престанете да земате активен јаглен и веднаш повикајте го вашиот лекар.

Откако ќе јадете сомнителна храна или ќе почнете да чувствувате симптоми на стомачен вирус, можете да измешате активен јаглен со чаша вода или во сок од јаболко за попријатен вкус.

Вообичаената препорака за активен јаглен е 500 до 1000 мг 2 до 3 пати на ден. Ова можеби не звучи како многу, но 1 грам (1.000) мг активен јаглен има приближно иста површина како тениско игралиште!

Во повеќето продавници за здрава храна можете да најдете активен јаглен во прав или во капсули. Кога купувате додатоци, важно е да изберете висококвалитетни, проверени производи кога е можно.

Дали може да им се даде на деца?

Активниот јаглен е безбеден за децата да го консумираат, но секогаш консултирајте се со вашиот педијатар пред да го дадете на дете. Откако ќе се одобри, започнете со ¼ лажичка во малку сок од јаболко и повторете не повеќе од двапати на ден. Ако вашето дете сè уште има стомачна болка или постојана температура, треба да го посетите вашиот лекар.

Извор912

X