Количината на хранливи материи за децата се одредува слично како кај возрасните. Ако за возрасен тоа е приближно пет дланки (колку може да собере во нив), тогаш за дете се мери исто колку и за нивните пет дланки, вели Екатерина Јаблокова, педијатриски гастроентеролог.

Според неа, децата по правило се неухранети кога станува збор за зеленчукот и овошјето. Како да знаете дали вашето дете јаде доволно овошје и зеленчук?

Како што објаснува таа, прилично популарен и едноставен пристап е методот на Харвардската плоча, кој може да помогне во правилната распределба на хранливите материи во секој оброк. Околу половина од чинијата треба да бидат јаглехидрати, од кои само мал дел се брзи (на пример, тестенини или компири), вели педијатрискиот гастроентеролог.

-И во основа ова се истите диетални влакна, односно овошје, зеленчук, бобинки. Зеленчукот и овошјето не мора нужно да бидат свежи, тие можат да бидат термички обработени, во супи, чорби или на пареа.

Навикнете ги на вкусот на чистата вода

Исто така, многу е важно да следите колку вода пие вашето дете.

-Научно е докажано дека децата не пијат доволно вода. Постојат физиолошки норми за потрошувачка на течности. За тинејџер може да достигне 2 литри на ден, во зависност од физичката активност. И треба од мали нозе да ги научиме децата да пијат вода. Изберете убаво шише, убава чаша за пиење.

Докторката нагласува дека е потребно да се научи детето да ја гаси жедта со обична вода, а не со сокови или слатки газирани пијалаци.

-Децата, се разбира, ќе претпочитаат слатки пијалаци. Но, треба да се навикнат на вкусот на чистата вода и да ја сакаат од детството – додава Јаблокова.

Извор912

X