Како и возрасните, и бебињата доаѓаат во сите облици и големини, а пониската тежина не мора да значи проблем со нивниот раст или физички развој. Имајќи го ова на ум, табелата со телесна тежина подолу може да понуди општ начин за следење на растот на вашето бебе.

Центарот за контрола и превенција на болести препорачува користење на оваа табела за бебиња до две години.

Според СЗО, типичната родилна тежина на машко дете е 3,3 кг. За женско дете родено во полн термин е 3,2 кг. За бебињата родени помеѓу 37. и 40. недела, просечната тежина се движи од 2,5 до 4 кг. При раѓањето, експертите сметаат дека ниската родилна тежина е нешто помалку од 2,5 килограми.

Вообичаено е бебињата да доживеат губење на тежината за околу 10 отсто набрзо по раѓањето. Ова најмногу се должи на загубата на течности и генерално не е причина за грижа. Повеќето бебиња ја враќаат оваа тежина во првата недела. Ако се прашувате колку тежина треба да добие бебето во првиот месец, идеалот би бил околу 0,7-0,9 кг.

Табелата со тежина би можела да помогне во проценувањето во тоа каде спаѓа тежината на бебето. На пример, ако бебето е во 60-тиот перцентил, тоа значи дека 40 отсто од бебињата на иста возраст и пол тежат повеќе, а 60 отсто помалку. Сепак, тоа не значи дека тежината на бебето е нужно преголема или премала, туку повеќе покажува каде се наоѓа на спектарот.

Тежината на бебето по недели

Бебињата растат и добиваат тежина најбрзо во првите шест месеци од животот. Кога станува збор за тежината на бебето по месец или недела, бебињата генерално добиваат околу 113-200 грама неделно во првите 4-6 месеци, иако тоа може да варира. Потоа зголемувањето на телесната тежина малку се забавува, со просечно зголемување од околу 85-140 грама неделно за 6-18 месеци. Во просек, бебињата тројно ја зголемуваат својата родилна тежина до првиот роденден.

Моделите на раст не следат строго одреден распоред. Некои бебиња постојано добиваат тежина и остануваат во истиот процент неколку месеци. Други може да доживеат брзо зголемување на телесната тежина, што укажува на скок во растот, што може да се случи во секое време и може да го премести бебето во нов перцентил на тежина.

Важно е да се напомене дека тежината е само еден аспект од физичкиот развој. Должината и обемот на главата се исто така клучни показатели, а земањето предвид на сите три мерења им дава на лекарите сеопфатен поглед за тоа како расте бебето во споредба со другите од иста возраст и пол.

Згора на тоа, различни фактори, како што се полот, исхраната, медицинските состојби можат да влијаат врз тежината на бебето. На пример, машките новороденчиња обично се поголеми и може да се здебелат побрзо од женските новороденчиња. Исхраната, без разлика дали е мајчиното млеко или вештачкото млеко, исто така игра важна улога. Медицинските состојби или недоносеноста може да доведат до варијации во зголемувањето на телесната тежина.

Тежината на бебето за време на бременоста

Во продолжение проверете колку треба да биде тежината на бебето за време на бременоста:

  • Тежината на бебето во 20. недела е околу 300 грама;
  • Тежината на бебето во 31. недела е околу 1,5 до 1,8 килограми;
  • Тежината на бебето во 32. недела е околу 1,7 до 1,9 килограми;

Треба да имате предвид дека ова се општи информации и индивидуалните тежини на бебето може да се разликуваат. За време на бременоста, секогаш консултирајте се со вашиот лекар.

Ако сте заинтересирани за здрава тежина на бебето, калкулаторот на оваа страница може да биде многу корисен.

Извор912

X