Ако сте родители, тогаш добро знаете колку енергија е потребна за грижата за децата. Голем дел од родителите немаат време за вежбање, лишени се од сон и се чини дека целиот живот ви се врти околу вашето бебе, кое расте многу брзо.

Можеби нема да имате време да одите на јога или на вежбање, но можеби не знаете: повеќе калории согорувате како родител отколку кога не сте имале бебе.

Истражувањето открива дека родителите согоруваат до 50.000 калории месечно. Неодамнешно истражување на компанијата „Врен Киченс“ анкетирало 1.000 родители кои имаат деца на возраст од три до шест години. Компанијата ги мерела напорот и согорените калории со „calorielab.com“, како груба процена. Калориските вредности биле пресметани за просечна тежина.

Резултатите покажале дека родителите согоруваат 1.478 калории дневно преку извршување стандардни задачи низ домот и активности поврзани со децата.

Фото: Wren’s Kitchen

Гледајќи понатаму, ќе забележите дека активноста што најмногу согорува калории е носењето мали деца. Родителите поминуваат приближно 2 часа носејќи ги своите деца, што согорува 259 калории.

Потоа следува грижата за децата, што вклучува чистење, капење и хранење на вашето дете. Осигурувањето дека вашето дете е згрижено соодветно во просек одзема 102 минути и 245 калории.

Што се однесува до неделното трошење калории, 2.374 калории биле согорени како резултат на типичните родителски активности.

Фото: Wren’s Kitchen

Најинтензивна неделна активност била џогирањето со џогер. Родителите пријавиле дека во просек поминуваат 138 минути за совршено да ги исчистат подовите. Ова согорило 405 калории.

Најмалку интензивна активност било перење алишта, каде што просечното време поминато за чистење на алиштата било 71 минута, при што се согоруваат 202 калории.912

X