Вашето бебе е нервозно и можеби постојано ја чепка својата кожа. Гледате на тоа место и забележувате мала, отечена испакнатина, веројатно убод од комарец.

Типично, малата испакнатина обично се појавува прилично брзо по каснувањето од комарец. Набргу потоа станува розова или црвена, а еден ден подоцна со потемна боја и поцврста. И, се разбира, ќе почне да чеша додека телото на вашето бебе реагира на протеините во плунката на комарците.

Но, важно е да знаете дека децата можат да бидат склони кон посериозни реакции од каснување од комарец, според Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Може да има посериозен оток на местото на убод и може да се појават и модринки или плускавци. Во овие посериозни случаи, бебето исто така може да има отечени лимфни јазли или појава на ниска температура.

Убодот од комарец може да изгледа многу слично на некои други убоди од инсекти. Освен ако случајно не видите таков, можеби нема да знаете со сигурност дали убодот и црвенилото се резултат на комарец или на друг инсект. Сепак, често можете да го препознаете овој конкретен убод по малата црвена точка во центарот на грутката, која може да изгледа како брадавица или мозолче.

Имајте на ум дека мала е веројатноста убодот од комарец да биде болен. Убодот од пчела или оса вообичаено е болен, а познато е дека и убодот од мравка може да предизвика болка, а некои муви можат да предизвикаат и болни плускавци на кожата.

Лекување на убодот од комарци

Чешањето е навистина проблем кога станува збор за каснување од комарец. Повеќето луѓе едноставно мора да издржат неколку дена непријатно и досадно чешање. Но, тоа е дополнителен предизвик за бебињата и малите деца. Тие по секоја цена ќе сакаат да ги чешаат тие места. Во меѓувреме, ќе се обидете да ги спречите да не се изгребаат, за случајно да не го раскрвават местото на убод и потенцијално да не предизвикаат инфекција.

Постојат неколку работи што можете да ги направите. Најпрво, прегрнете го детето и кажете му дека ќе биде во ред. Исчистете го местото на убод со сапун и топла вода и исушете го. Потоа можете да изберете една од овие стратегии и да видите дали помага:

Нанесете 1% крем со хидрокортизон на местото на убод, пропишано од вашиот лекар. Овој крем, кој содржи стероид, треба привремено да го намали, па дури и да го ублажи чешањето. Нанесувајте го на кожата на вашето дете трипати на ден додека убодот не заздрави или престане да чеша. Важно е да го покриете местото кога ќе го ставите кремот затоа што вашето бебе може да го допре местото и потоа да ги стави рацете во устата.

Лекарите не препорачуваат користење на антихистаминици кај деца под 2 години, па затоа не давајте му никаква доза за да го намалите чешањето доколку вашето дете е под две години.

Кога да посетите лекар?

Во кој момент треба да почнете да се грижите дека не станува збор само за убод од комарец?

Прво, запомнете што се смета за „нормално“ или „типично“: чешање што трае неколку дена. Погодената област може да остане отечена до една недела. Но, ако вашето бебе почне да развива други симптоми, можеби е време да се јавите на лекар за преглед.

Иако може да биде тешко, ако не и невозможно, да откриете дали вашето бебе има симптоми како што се главоболка или болки во зглобовите, внимавајте бебето да не крене температура, да не има дијареја или да не повраќа или евентуално да не му се појави некаков исип. Овие симптоми се меѓу симптомите на болестите што ги пренесуваат комарците.

Превенција од убод од комарци

Имате неколку опции за спречување на убодите. Можеби ќе треба да користите комбинација за максимална ефикасност.

Облечете го бебето соодветно

Кога го носите вашето бебе надвор, облечете го во облека што покрива што е можно повеќе кожа. Кошулата и панталоните со долги ракави можат да ја намалат површината на изложената кожа.

Нанесете средство за заштита од инсекти

Разбирливо е ако сте малку нервозни поради нанесување средство против инсекти со силен мирис на вашето бебе. Бидете внимателни кога нанесувате средство за заштита од инсекти на вашето бебе да не му влезе во устата, носот или очите. Најдобро е да го испрскате спрејот на рацете и потоа да го нанесете на лицето на вашето дете. Кога ќе одите дома, користете сапун и вода за да ја измиете кожата на бебето и да го отстраните спрејот.

Користете мрежи против комарци

Ако излеговте на прошетка со бебето, ставете мрежа против комарци на количката.

Извор912

X