Истражување спроведено на 401 бремена жена покажало поврзаност помеѓу просечниот број на чекори на ден и намалениот ризик од разни компликации за време на породувањето.

Научниците успеале да пресметаат оптимален број на чекори за здравјето на идната мајка. Излегува дека 2.300 чекори дневно за време на бременоста ви овозможуваат да го намалите ризикот од непланиран царски рез, употреба на епидурална анестезија, а исто така и да избегнете други можни компликации.

Учесниците во истражувањето што правеле најмалку 2.800 чекори дневно имале помала веројатност да доживеат постпартално крвавење во споредба со жените што правеле во просек 2.160 чекори дневно. И бремените жени што правеле 2.829 чекори дневно имале помали шанси да развијат прееклампсија и гестациски дијабетес.

Кои се придобивките од пешачењето за време на бременоста?

Пешачењето за време на бременоста го зголемува снабдувањето на телото и на бебето со кислород, ја подобрува исхраната на мозокот, ткивата, органите и другите системи на бебето, а исто така го забрзува метаболизмот, што го спречува зголемувањето на телесната тежина.

Пешачењето ги зајакнува и мускулите на грбот, желудникот и карлицата, го одржува протокот на крв во ткивата, ја подобрува работата на срцето и крвните садови. Покрај тоа, прошетката на свеж воздух ја подобрува вашата емотивна страна и е корисна за добар сон.

Важно е да се запамети дека долгите прошетки можат да ја заморат жената. Но, во раните и во доцните фази од бременоста одењето не треба да предизвикува замор и губење на силата. Идеално време за разумно зголемување на физичката активност е вториот триместар. Во тој момент можете да комбинирате умерено брзо одење со пливање во базен, јога и танцување.

Кој не треба да вежба за време на бременоста?

Физичката активност, вклучително и одење, е контраиндицирана во следниве ситуации:

Ризици од крвавење, како што е ризикот од спонтан абортус;
Зголемен крвен притисок;
Повеќекратна бременост, која е придружена со ризик од предвремено породување;
Прееклампсија и други опасни компликации.

Извор912

X