Планирањето на семејството е важна работа, а ако сакате наскоро да имате ново бебе и размислувате за бременост – експертите велат дека ова може да биде идеален период од годината за зачнување.

Докторот по медицински науки Генадиј Онишченко во својата програма на радио „Спутник“ им дал навестување на идните мајки. Според неговите зборови, идеален период за зачнување е почетокот на годината.

-На почетокот на годината е исплатливо да останете бремени бидејќи кога ќе се роди детето, а тоа ќе биде септември, тоа ќе биде најповолен период. Тогаш ќе има сè: овошје, зеленчук, а мајката, откако ќе го помине летниот период, ќе зајакне, а детето ќе се развива. Ова е најповолен период за раѓање – објаснил експертот.

Ако сте бремени или размислувате да забремените, можеби се прашувате кој период од годината е најдобар за да немате отечени нозе, вишок килограми, утринска мачнина и следствено на тоа и новороденче, па многумина советуваат дека јануари и февруари се најдобрите периоди за зачнување.

Зошто е добро да се зачне бебе во почетните два месеца од годината?

Вашето бебе ќе пристигне наесен – совршено време за да одите на прошетка, пред да стане премногу студено. Ќе бидете бремени цело лето, што може да биде предизвик, но затоа ве чека одличен период за првите денови со вашето бебе. Иако жештините се мана на летната бременост, доброто е што трудницата ќе има на располагање многу овошје, зеленчук и хранливи материи за консумација, а и потребната доза на витамин Д е достапна поради пешачењето на сончеви денови во текот на летото и пролетта.

Извор912

X