Пациентките кои не се бремени кај избраните матични гинеколози треба да имаат бесплатни дијагностички прегледи со ултразвик или познат како ехо-преглед, колпоскопија и на земање брис. Сите гинеколошки и микробиолошки прегледи, како и биохемиски анализи, вклучувајќи го и самото породување за секоја бремена жена во земјава, без разлика дали е здравствено осигурана или не, се бесплатни. Ова го овозможуваат прописите кои се на сила. Но, тие не секогаш се почитуваат.

Последните настани во кои жена од Струга изгуби матка и бубрег по породувањето и обвинувањата за корупција, чие расветлување допрва се очекува, повторно ја актуализираат темата за грижата за женското здравје и цената за тоа. Но и за тоа колку жените се информирани што им следува на државна сметка и каде и како може да ги пријават неправилностите.

Прочитајте повеќе на Факултети.мк.912

X