Толку многу клиенти со кои соработувам се целосно „изгорени“ од родителството на денешниот суперинтензивен начин. Со моето прво, па дури и второ дете, целосно ја прифатив оваа идеја и ќе продолжев да го правам тоа ако не беа следните променливи:

-Го родив моето трето дете по 3,5 години од првото, што го прави невозможно ова ниво на фокусирање, и

-почнав да гледам повеќе клиенти кои беа целосно исцрпени од родителството и тоа ме натера навистина да се преиспитам каква сум како родител.

Еве неколку показатели дека сте хиперфокусирани на вашето дете (деца):

-Никогаш не водите интересен разговор со вашиот партнер додека вашите деца се будни.

-Не гледате ништо на ТВ/слушате музика/поткаст што на децата не им се допаѓа/не им е едукативно.

-Вашите активности за викенд целосно се фокусираат на интересите на децата.

-Се чувствувате исцрпени и вознемирени поради родителството.

-Постојано размислувате за развојот/напредокот на вашите деца.

-Воннаставните активности на вашите деца ги заменуваат вашите сопствени интереси, ги зголемуваат вашите трошоци и ви предизвикуваат стрес.

Друг начин за гледање на децата, што е откровение во денешната клима на родителство во стаклена градина, е дека тие се само уште еден член на семејството, чии потреби, желби, интереси и преференции се на исто ниво со оние на секој друг член на семејството. Дури и вашето! Ова значи дека во случај кога сакате да слушате некој поткаст, а вашето дете сака да слуша музика или што и да е, вие го избирате вашиот поткаст барем половина од времето. Ако разговарате со вашиот сопруг и вашето дете дојде и сака да знае нешто за науката, ќе го завршите тоа што го кажувате и ќе му кажете на вашето дете да не ве прекинува и дека ќе му обрнете внимание за неколку минути.

Децата чии активности се пред интересите на нивните родители резултираат со депресивни, преоптоварени родители и често млади возрасни лица доаѓаат на терапија и ми велат дека не сакаат да имаат свои деца затоа што нивните родители изгледаат како да се под многу голем стрес. Децата што можат да изберат што ќе јадат за секој оброк стануваат возрасни кои не можат да бидат флексибилни или љубезни кога нивните преференции не се прифатени во секоја ситуација.

На децата им треба љубов и грижа, но им требаат и граници.

Многу важен сет на граници на кои треба да го научите вашето дете е дека потребите на другите се еднакво важни како и нивните. Всушност, вашите потреби како родител се поважни од потребите на вашето дете на многу начини, бидејќи ако не се грижите за себе, нема да имате капацитет да се грижите за вашето дете. Како што велат во авионите, мора да ја ставите сопствената маска за кислород пред да ја ставите на вашето дете. Ако се фокусирате на развојот на вашите деца исклучувајќи ги вашите потреби, а желбите на вашите деца владеат со домаќинството, размислете длабоко за тоа на што ги учите.

Кога ќе пораснат и ќе очекуваат партнерите да се грижат за нив на ист начин како што вие целото нивно детство сте правеле, брзо ќе ви стане очигледно од каде доаѓа оваа самоапсорпција. За жал, повеќе нема да можете да го решите овој проблем.

Исто така, ако тие не знаат како да имаат љубовна и грижлива интимна врска затоа што не виделе како вие и вашиот партнер комуницирате на таков начин, ќе зажалите што не сте се поврзале со партнерот и не му давате приоритет на начин на кој вашите деца можеле да видат и да учат од истото.

Ако ова ви одекнува како информација, споделете го со вашиот партнер и видете дали можете да отворите дискусија за начините на кои ќе престанете да се фокусирате премногу на вашите деца и ќе започнете да давате приоритет на семејната единица и да ги земате предвид потребите на возрасните.

Запомнете, кога сте исцрпени, не можете да бидете најдобриот родител на вашето дете.

Автор: Саманта Родман Витен

Извор912

X