Колковите кај бебињата се предмет на грижа на родителите бидејќи се чувствителни и нежни. При раѓањето, тие ситни зглобови сè уште не се целосно развиени, што создава посебен предизвик за родителите да дознаат повеќе за развојот на своето дете.

Бебињата се раѓаат со недоволно развиени колкови, а улогата на педијатарот е да ги едуцира родителите за да спречи сериозни компликации кои можат да имаат доживотни последици, како што е првиот ултразвук.

Колковите се едни од носечките зглобови на долните екстремитети. Тие се важни за исправената положба и одењето на една личност.
Зглобот на колкот се состои од два дела:

-чашки
-глава и врат на бедрената коска.

Неправилниот и патолошки развој на зглобот на колкот предизвикува последици како што се:

-слаб развој на чашката (дисплазија)
-сублуксација (исчашување)
-целосна дислокација.

Нетретираната дислокација на колкот доведува до нееднаквост на долните екстремитети, а може да дојде и до куцање на страната на дислоцираниот колк, изјави педијатарот д-р Бранислава Станимиров.

Испитување на колковите на бебето

Клиничкиот преглед на колковите се врши во породилното одделение и педијатриското советувалиште на здравствен дом. Кога постои сомневање за промени или наодите не се сосема точни, тогаш детето се упатува на ултразвучен преглед.

-Најдобро е да се направи ултразвучен преглед на колковите до крајот на вториот месец од животот (од третата недела од животот до крајот на вториот месец од животот), бидејќи тогаш може да се дијагностицираат развојни нарушувања на колкот или други вродени или стекнати заболувања – и тоа со голема сигурност и прецизност. Само кај позитивните клинички наоди се врши ултразвучен преглед на колковите веднаш по раѓањето. Раната дијагноза е предуслов за успешно лекување на нарушувањето.

Во случај на сомневање за постоење некаков вид развојно нарушување во колкот или вродена дислокација, потребно е детето да се упати кај педијатриски ортопед за понатамошно следење и евентуален третман.

Ултразвук на колковите на бебето

Ултразвучниот преглед на колковите е сигурен метод за поставување дијагноза на вродена дислокација на колкот, на возраст до 12 месеци од животот, доколку поради некоја причина не е направен ултразвук во првите два месеца од животот. Бидејќи ултразвучниот преглед нема штета, таквите прегледи може да се повторат без никаков ризик за детето.

Првиот ултразвук на колкот секогаш го прави педијатар.

Какви промени може да се видат на првиот ултразвук на колковите на бебето

Ризик-фактори за аномалии на развојот на колкот се:

-карличната положба на бебето во утробата
-женски пол
-близначна или повеќекратна бременост
-позитивна семејна историја на вродена луксација на колкот
-олигохидрамнион (мала количина плодова вода) на мајката и
деформитети на локомоторниот систем.

Пелени (менување) и седнување на бебето

Широкото повивање (повивање на бебето со помош на три тетра пелени – шведски пелени), прави нозете на бебето секогаш да се шират на зглобот на колкот и да се свиткани во колената. Бебињата ја заземаат оваа положба спонтано, а тоа е токму превенцијата од дислокација на колкот.

Педијатрите советуваат широко повивање до првата ултразвучна проверка на колковите. Сепак, овој тип повивање не лекува вродена дислокација на колковите, па затоа неодамнешната примена и совети на широко повивање се сѐ поретки од страна на педијатрите.

-Детето треба да седи самостојно од седум месеци. Тоа значи дека можете да го ставите детето да седи помеѓу шестиот и седмиот месец, но никогаш не треба да го присилувате да седи. Исто така, детето не треба да го оставате да седи во количка долго време (два-три часа) доколку сепак не седи самостојно – истакнува д-р Бранислава Станимиров.

Извор912

X