Имајте на ум дека ова не е исто како да кажете дека воопшто не треба да бидете во автомобил. Сосема е во ред да се биде патник во автомобил, но како возач почекајте барем додека вашиот гинеколог не каже дека е во ред да возите.

Зошто треба да чекате

Загриженоста за царскиот рез и предвременото породување се фокусира на вашите физички способности и ризиците поврзани со ефектите од лековите за болка. Царскиот рез е голема операција, што значи дека доаѓа со сериозни ризици и последици за време на периодот на закрепнување. Не е невообичаено вашиот опсег на движења да биде ограничен со операцијата поради местото на засекување и мускулите вклучени во текот на процедурата.

Ова значи дека едноставните, но неопходни движења како што се следниве, може да влијаат врз вашата способност за безбедно возење:

-вртење на главата за да ги проверите вашите слепи точки
-движење на ногата за да ги допрете педалите
-прицврстување на безбедносниот појас
-долниот дел од ременот се трие со стомакот.

Понатаму, поради болката која е често поврзана со закрепнувањето со царски рез, вообичаено е да се бараат лекови на рецепт за жените да се справат со непријатноста. Па така, постои ризик да возите додека закрепнувате и сте на лекови, со потенцијално намалено време на реакција. Ова може да ве направи небезбеден возач.

Што друго може да почека

Не напрегајте се додека закрепнувате од царски рез. За добро закрепнување, следете ги препораките подолу. Меѓутоа, ако се сомневате дали активноста е добра идеја по царски рез, разговарајте со вашиот гинеколог.

-Избегнувајте да кревате нешто потешко од вашето бебе во првите 6 до 8 недели.
-Избегнувајте секс во првите 4 до 6 недели.
-Почекајте 4 до 6 недели пред да се вклучите во напорна работа или вежбање што може да предизвика отежнато дишење.
-Почекајте да заздрави вашата рана пред капење или пливање.

Извор912

X