Без разлика дали се работи за мало недоразбирање или поголем конфликт, кога децата ќе дојдат до расправија, родителите и наставниците обично стануваат полицајци. Но, тоа во ретки случаи е неопходно.

Првиот чекор треба да биде да ги оставите децата сами да го решат проблемот. Ако тоа не функционира, тогаш треба малку да ги поттурнете кон решението.

Еве што може да помогне, барем кај децата со возраст над 7 години. Направете табела во која децата треба да одговорат на следните прашања:

Што се случило? Зошто се случило? Решение 1:, Решение 2

Download (PDF, 64KB)

Извор912

X