Формирање и развојот на нервниот систем и мозокот започнува долго пред раѓањето на бебето, при што секоја активност на рацете или нозете поминува низ нервните патишта зацврстувајќи одредени мозочни сфери

Еден од класиците на педагогијата – Жан Жак Русо, во однос на кинезиолошките активности вели: „Таквите движења треба да почнат од самото раѓање.“ Врз база на овие и слични образложенија и мислења за кинезиолошките активности, од ден на ден сѐ повеќе се истиснува мислењето дека физичкиот развој на младиот организам се одвива сам по себе, врз основа на сопственото дејствување. Всушност, за правилен психо-физички развој потребна е соодветна стимулативна средина.

Во прилог ќе посочам неколку кинезиолошки вежби кои децата можат да ги изведуваат во градинка со воспитувачите, како и во домот со семејството. Јас како психолог ги користам во невропсихолошка рехабилитација кај деца.

  1. Дишење само низ една ноздра (прво лево, па десно).
  2. Седнете на подот, притиснете ги колената на стомакот, прегрнете ги со рацете, скријте ја главата меѓу колената формирајќи положба на јајце. Потоа опуштете се и истото повторете го неколку пати.
  3. Легнете на грбот со раширени раце, исправете ги нозете, рацете и главата во исто време. Држете ја положбата на телото што е можно подолго. Потоа направете ја оваа вежба додека лежите на стомак.
  4. Заеднички движења на очите и јазикот. Со јазикот и очите надвор, правете движења на зглобовите од страна на страна, вртејќи ги во круг, по траекторијата на лежечката осумка. Се вежбаат еднонасочни движења, а потоа повеќенасочни.
  5. Гимнастика за јазикот: движења во различни насоки, свиткување на јазикот, компресија и одврзување на јазикот, преклопување во цевка.
  6. Плескајте неколку пати во дланката за да се допрат прстите на двете раце. Потоа стегнете ги дланките како тупаници и судирајте ги…
  7. Затворете ги очите. Обидете се да препознаете мал предмет што ќе ви биде ставен на раката (клуч, копче, спојки за хартија итн.). Со другата рака нацртајте го на хартија или нацртајте во воздух.
  8. Лежејќи на грб, подигнете ги нозете и напишете во воздухот бројки, букви, знаци итн.
  9. Вежби во парови во кои треба да се насочите еден кон друг. Еден од партнерите прави движења со рацете или нозете, другиот мора да ги повторува.
  10. Во пар лежите на под, ги допирате вашите стапала заедно спојувајќи ги и правите движење како да возите велосипед.


912

X