Поради стравувањата од демографска криза во Кина, откако наталитетот во земјата го достигна најниското ниво досега, официјалните лица во една од најнаселените провинции започнаа политика која им овозможува на невенчаните лица да регистрираат раѓања на неограничен број деца.

Потегот на здравствената комисија во провинцијата Сечуан, која е дом на речиси 84 милиони луѓе, ги прави невенчаните родители подобни за бенефиции кои претходно беа резервирани за брачни парови. Ова доаѓа откако населението првпат по шест децении се намали во Кина.

Како дел од националниот регистерски систем, на брачните парови во провинцијата Сечуан неодамна им беше дозволено да регистрираат раѓања на најмногу две деца за да се квалификуваат за бенефициите, вклучувајќи осигурување и платено отсуство. Според новата политика, почнувајќи од 15 февруари, невенчаните родители во Сечуан можат да се регистрираат без ограничување на бројот на деца.

– Ова е првпат во 40 години една провинција да ја укине квотата за раѓање – рече Ванг Фенг, професор по социологија на Универзитетот во Калифорнија во Ирвин.

Политиката се издвојува како остра промена од годините на контрола што ги ограничи повеќето семејства на само едно дете од 1980 година. Политиката на едно дете во Кина значеше децении на принудни абортуси, стерилизации и присилна употреба на интраутерини помагала. Тоа доведе до пораст на абортуси кои се одбрани по пол, што резултира со тоа што мажите беа помногубројни од жените.

Иако правилата беа ажурирани за да се дозволат две деца во 2016 година, таа промена не направи многу за да го спречи намалувањето на населението, праг што земјата официјално го премина во 2022 година, години порано отколку што предвидуваа експертите.

Извор912

X