Повеќето жени не се свесни за сите проблеми што можат да ги доживеат пред да забременат. Кога станува збор за утринските мачнини, тие се вообичаени симптоми на бременост кои некои трудници може да ги искусат во првите недели од бременоста.

Околу 8 од секои 10 трудници чувствуваат гадење, а кај повеќето тоа исчезнува околу 14. недела од бременоста. Но, за оние жени што немаат среќа и страдаат од хиперемеза гравидарум во бременоста – утринската мачнина секако не е нешто на што можат да се радуваат. За оние што не се запознаени со оваа состојба, хиперемезата гравидарум е екстремна форма на утринска мачнина која може да трае до породувањето.

@emilyboazman It was BAD. I couldnt even pay attention to my baby? and the shakes were SEVERE! #csectiondelivery #csectionmom #csectionawareness ♬ original sound – Emily Boazman

Хиперемезата гравидарум бара хоспитализација и посериозен третман со замена на течности, електролити и хранливи материи.

Емили Боазман го сподели своето брутално искуство со хиперемеза гравидарум на нејзиниот профил на „Тик-ток“ во сега популарното видео кое покажува колку многу нејзиниот живот бил во застој поради овој неочекуван симптом.

Во видеото Боазман покажа како изгледа кога имате хиперемеза гравидарум – повраќање, лежење в кревет, стуткана над веце-школката и генерално сама, притоа покажувајќи го целосно неуредниот дом.

@emilyboazman TIKTOK THINKS THIS IS TOO GRAPHIC.?? they keep flagging my videos and warning my account.? #hyperemesisgravidarum #severemorningsickness #hyperemesisgravidarumpregnancy ♬ original sound – Emily Boazman

Извор912

X