Животните играат значајни улоги во животот на многу луѓе. Без разлика дали станува збор за куче, мачка, риба, зајак или друго животно, домашните миленици често им носат радост и среќа на нивните сопственици.

Кога семејството посвојува домашно милениче, тоа животно често станува дел од семејството. Домашните миленичиња доаѓаат со голема одговорност, но има многу придобивки поврзани со животните кои го опкружуваат емоционалното здравје и развојот на децата.

Домашните миленици нудат друштво

Една од првите работи што повеќето луѓе веројатно ја поврзуваат со домашните миленици и емоциите е тоа што миленичето нуди дружба. Сопствениците на миленичиња честопати се чувствуваат помалку осамено. Децата можат да разговараат со своите миленици. Исто така, децата играат со домашните миленици како да се пријатели, што го намалува нивото на стрес и им помага да се релаксираат.

Особено за време на пандемијата и зголемената изолација, домашните миленици како кучињата, мачките и зајаците нудат дружење. Покрај тоа, кога семејство ќе го изнесе своето милениче на јавно место, тоа може да помогне да ги покани другите во нивниот социјален круг. Значи, ако вашето дете го шета своето куче, најверојатно ќе сретне ново другарче.

Обезбедуваат утеха

Домашните миленици обезбедуваат утеха. Сензациите што ги има детето при допир на животно, смируваат. Кога детето може да оди кај домашното милениче да бара утеха, станува збор за одличен механизам за справување. Децата учат како самостојно да се справат со своите чувства.

Децата учат одговорност

Животните зависат од некој што ќе се грижи за нив. Многу родители избираат да земат милениче кога нивните деца се мали, за да научат да преземат одговорност. На тој начин децата се поспособни и лесно можат да научат како да се грижат за нив.

Поделете ја одговорноста околу миленикот помеѓу вашите деца. Дајте им задача на секое дете и ротирајте ги задачите на неделно ниво. На тој начин децата ќе развијат емпатична врска со своето милениче и ќе знаат дека му се потребни на миленичето за да преживее.

Ја зголемуваат самодовербата кај детето

Милениците помагаат во зајакнување на самодовербата кај детето. Не постои страв од одбивање кога детето му се приближува на кучето или мачката. Кучето или мачето секогаш се радуваат кога го гледаат својот сопственик, а децата добиваат чувство дека некој ги сака и сака да помине време со нив.

Милениците се причина плус за децата да се физички активни

Вежбањето во голема мера го подобрува емоционалниот развој кај децата. Кога децата имаат домашно милениче можат да одат на прошетка или да си играат во затворено. На домашните миленици како кучињата и коњите им се потребни редовни вежби за да останат здрави, а сопственикот или семејството треба да го обезбедат тоа.

Ги подготвуваат децата за потешкотиите што доаѓаат со животот

Понекогаш, миленичето може сериозно да се разболи или повреди. Иако е ситуација во која ниту едно семејство не сака да се најде, кога миленичето ќе почине, децата во семејството ќе научат како да се справат со емоциите и да научат повеќе за процесот и реалноста на животот.

Дел од емоционалниот развој вклучува доживување на низа емоции.

Домашните миленици помагаат со емоциитеАко ви е потребна причина плус за да си земите домашно милениче, тогаш треба да знаете дека милениците им помагаат на децата во емоционалното развивање. Домашните миленици обезбедуваат дружење, учат одговорност, ја зголемуваат самодовербата кај децата.

Извор912

X