Дали некогаш сте полуделе пред вашето дете затоа што ја игнорирало вашата 48. заповед по ред да оди в кревет или да го врати вашиот мобилен телефон, да ги облече чевлите и да ја јаде вечерата што сте ја приготвиле со љубов? Воспитувачот на родители Меги Дент ви пренесува неколку одлични совети како да ги надминете гневот и бесот во родителството.

Синдромот на бес и совршениот родител

„За почеток, гневот е многу валидна човечка емоција“, вели Меги Дент. „Луѓето зборуваат за добри и лоши чувства, но сите тие се еднакво валидни и важни. „Под гневот се крие симптоматска емоција. Има нешто под сето тоа“, продолжува таа, истакнувајќи дека тоа може да биде несигурност, исцрпеност или дури и нереални очекувања.

„Истражувањето вели дека понекогаш децата треба да нѐ гледаат лути“, вели Меги.

Поседувањето на тој гнев, опишувањето зошто се чувствувате така со изјави – „Вознемирен/а сум затоа што сум уморен/а и не сум сигурен/а како да те натерам да ми го вратиш мојот телефон“ – може да ви помогне да ги исфрлите тие големи чувства надвор, вели таа. Не обвинувајте го вашето дете, сугерира Меги.

Што можат родителите да направат за да спречат да дојдат од нула до 10 (на скалата на лудило) со брзина на светлината. „Почнете да ги приспособувате тие очекувања“, вели Меги.

„Јас сум страстен поддржувач на денешните родители бидејќи родителството толку многу се промени“, вели Меги. „Не само што од вас се очекува да работите понапорно и да бидете посовршени, туку се очекува и да работите со полно работно време и да готвите како мајстор. И Бог знае што друго… има големи очекувања. Има толку многу информации за родителството што родителите сега имаат нереални очекувања за нивната улога“, објаснува таа.

Има моменти кога секој родител, вклучително и јас, многу се лути и се фрустрира бидејќи е неверојатно тешко. Да бидеме реални.

Рецептот за лутина

Меги вели дека чувствата на неспособност и неуспех може да го поттикнат нашиот гнев. „Се убедуваме во овие приказни кои всушност не се вистинити и поради нив се чувствуваме неспособни. Секој родител ќе има моменти кога ќе биде толку лут што ќе се исплаши сам од себе“, вели Меги. „И тоа не е знак дека сте лоша личност. Тоа е знак дека вашиот нервен систем е преоптоварен“. Меги вели дека единственото решение е свесно да го одвоите потребното време за да забавите и да бидете присутни во моментот. „Значи, она во што се претворивме се човечки постапки, а не човечки суштества“, објаснува таа, советувајќи ги мајките и татковците да престанат да се обвинуваат и трипати длабоко да земат воздух, барем на секој час.

Треба и да воздивнете

Друг начин на кој можете да ги забавите тие големи емоции е да воздивнувате, објаснува Меги. Истражувањата покажуваат дека ако воздивнувате почесто во текот на денот, вашиот вагус нерв – најдолгиот кранијален нерв во телото – ќе го намали нивото на стрес за неколку степени. Тоа сугерира нежна, па дури и навистина длабока воздишка.

Намалете ја границата

Друга стратегија е да ги приспособите вашите идеи за тоа како изгледа родителството, децата и семејството. „Кога нашите очекувања за нас и нашите деца се нереални и не можат да се исполнат, тогаш секако тоа ќе нѐ фрустрира. Постојано им велам на родителите – намалете ја границата. Намалете ја границата за средување на домот, особено. Меги, исто така, сака родителите да знаат дека очекувањата за малите деца се поставени многу, многу високо. Таа ги советува родителите да избегнуваат да го споредуваат своето дете со другите.

„Мислам дека треба малку да се опуштите“, поттикнува таа. „Оставете ги децата да бидат деца. Нека бидат живи. Дозволете им да играат и да го истражуваат светот и бидете што поактивни“.

Автор: Ема Јуриќ

Извор912

X