Освен генетиката, постојат суштински фактори кои можат да придонесат за висината на детето. Изненадувачки, не се работи само за исхраната и вежбањето.

Емоционална благосостојба и раст

-Емоционалната благосостојба на една млада личност е клучна за спречување на заостанувањето, вели професорот Бери Богин, биолошки антрополог од Универзитетот „Лафборо“, кој проучува како луѓето растат речиси пет децении.

Ментално здравје, хормони и висина

Според професорот Богин, недостигот на љубов од најблиските и најмилите на детето и недостигот на надеж за подобра иднина може да предизвика „токсичен емоционален стрес“, кој може да му наштети на телото, „вклучувајќи ги и блокирачките хормони потребни за раст и висина“. Значи, заедно со факторите како генетиката и здравата исхрана, на децата им треба љубов, надеж и среќа за да се развијат правилно.

-Ако немате безбедност, здравствена заштита, образование и се грижите за својата иднина, не можете да имате надеж и тоа е она што доведува до хроничен токсичен стрес – додал експертот.

Улогата на генетиката

Иако факторите како менталното здравје на детето се важни, улогата на генетиката во растот на детето не може да се отфрли. Значаен дел од висината се одредува со генетско наследство, при што факторите како што се висината на родителите, семејната историја и етничката припадност играат клучна улога. Сепак, генетиката не ја дава целосната слика и други фактори влегуваат во игра, вклучувајќи ги еколошките и психолошките аспекти.

Поминете квалитетно време со вашето дете. Вклучете се во активности во кои и вие и детето уживате, слушајте ги неговите мисли и чувства и создајте силна емотивна врска. Пофалете ги напорите и достигнувањата на вашето дете. Позитивната средина ја зголемува самодовербата и среќата.

Извор912

X