Иако жената е млада, дури и помлада од 30 години, јајчниците стареат многу побрзо од другите органи. Зошто е така, не е точно јасно. Но, последиците од ова се добро познати: како што јајчниците стареат, доаѓа до прогресивно губење на јајце-клетките, што на крајот доведува до менопауза и неплодност.

Покрај тоа што бројот на јајце-клетки се намалува, „квалитетот“ на јајце-клетките се намалува како што стареат јајчниците. Со текот на времето, се случуваат повеќе промени во ДНК, генетскиот материјал, во јајце-клетките. Ова доведува до зголемена стапка на хромозомски абнормалности што доведува до почести спонтани абортуси, компликации на бременоста и бебиња родени со генетски состојби.

Затоа, замрзнувањето на јајцата – исто така познато како криопрезервација на ооцити – се смета за ветувачка опција за многумина. Но, како точно функционира? Колку е сигурен процесот? Кои се ризиците?

Замрзнувањето на јајце-клетките е медицински процес, кој вклучува хормонална стимулација на јајчниците за прекумерно производство на јајце-клетки. Овие јајце-клетки потоа се земаат за време на процедура, во која здравствениот работник пристапува до јајчниците со игла низ вагината и надвор во карлицата под водство на ултразвук. Повеќето жени на возраст под 38 години ќе имаат околу 7-14 јајце клетки, но оние со помала резерва на јајчниците ќе произведат помалку јајце-клетки за собирање.

Јајце-клетките потоа се собираат од јајчниците, а одржливите се замрзнуваат и се чуваат додека не бидат потребни. Ова е процедура кога жената сака да оди во следната фаза, каде што јајце-клетката се оплодува во лабораторија преку ин витро оплодување (ИВФ). Потоа, еден или повеќе остварливи ембриони се имплантираат назад во матката на жената за да продолжат да се развиваат – по можност до целосна бременост.

Има многу истражувања и тестирања на различни методи во повеќе делови од процесот за да се постигнат најдобри резултати.

На пример, процесот на замрзнување јајце-клетки може да биде бавен или брз – познат како брзо замрзнување. Се покажало дека вториот пристап го зголемува преживувањето на јајце-клетката и ја подобрува стапката на бременост. Брзото замрзнување, познато и како витрификација, има цел прво да ги зацврсти јајцата со криопротектор, а потоа „ултрабрзо“ да ги излади во обид да се зацврсти клетката и да се избегне формирање на кристали од мраз.

Со помошните репродуктивни технологии ништо не е загарантирано, а замрзнувањето на јајце-клетките не се разликува. Користејќи податоци од жени претежно на возраст под 30 години, се проценува дека преживувањето на јајце-клетката по витрификација и одмрзнување е 90-97 проценти, стапката на оплодување 71-79 проценти, стапката на имплантација 17-41 проценти. Вкупната стапка на бременост по верификувана и одмрзната јајце-клетка е само 4,5-12 проценти.

Исто така, треба да се забележи дека замрзнувањето на јајцата, а потоа и ВТО претставуваат предизвици за здравјето на жената. Некои клучни размислувања вклучуваат ризик за жените поврзан со хиперстимулација на јајчниците, носење бременост на постара возраст и ризик за потомството – како што е пријавената пониска родилна тежина, ограничување на интраутериниот раст и можен зголемен ризик од вродени абнормалности.

Еден од најголемите здравствени ризици може да биде предизвикан од хиперстимулација на јајчниците предизвикана од хормонски лекови. Ова може да доведе до синдром на хиперстимулација на јајчниците, што предизвикува течноста да се движи од крвните садови во „третиот простор“ каде што течноста нормално не треба да се акумулира во телото.

Синдромот може да биде опасен за живот кај приближно 0,1-3 проценти од пациентите кои имаат тешка форма, предизвикувајќи згрутчување на крвта, отежнато дишење, болки во стомакот, дехидрација и повраќање, кои бараат хоспитализација. Постои почест благ до умерен синдром кој вклучува замор, гадење, главоболка и абдоминална болка. Сите жени што се подложени на хиперстимулација на јајчниците мора внимателно да се следат за овој синдром.

Ова се најголемите ризици поврзани со замрзнувањето на јајцата, но има и големи прашања поврзани со третманот, кои исто така заслужуваат внимание.

Извор912

X